Borút a vulkánok völgyében

Természet és Ember harmóniája itt ez a táj, hazája már évezredek óta szőlőnek és bornak, amelyben a régiek szerint a kialudt vulkánok tüze ég tovább.

Igen, kedves Olvasó, ez itt a Vulkánok Völgye, ahol a talaj és a napfény, a tó víztükre és a mediterrán jellegű éghajlat, az itt élő Emberek szőlő iránti szeretete és szakértelme csodálatosan harmonikus, tüzes, jellegzetes karakterű borok készítését teszi lehetővé. A hegyoldalak hűs, titokzatos pincéi, a hegyek lábainál megbúvó apró falvak rejtik a "vulkánok könnyét", s a többi értéket és kincset, amelyet örökül hagytak nekünk a századok.

Jöjj hát, kedves Borbarát!
Fedezd fel a Badacsonyi Borvidék titkait!


A Badacsonyi Borvidék kis ékszerdoboz a Balaton-felvidék nyugati részén. 2000 ha területével a kisebb borvidékek közé tartozik. A szőlővesszőkkel borított vulkáni hegyek lankáin az eltérő adottságok miatt különböző jellegű borok teremnek, sokszínűvé varázsolva a borvidéket. A bazalt és a Balaton egyedülálló jegyeket kölcsönöz itt a bornak, a finom savak harmonikusan simulnak az alkohol és természetes cukortartalomhoz. A különleges klíma nem egyszer a szőlőszemek aszúsodását eredményezi, ezáltal természetesen édes borokkal is találkozhat az ínyenc borbarát.

Kóstold meg ezt a csodát!

Az emberek ősidők óta kedvelik a Balaton-felvidék eme szegletét. A part mentén, a hegyek lankáin a hátsó völgyekben város és apró falvak nőttek. Utcáik, régi épületeik hajdan volt korok emlékeit, hangulatát őrzik, bemutatván mindazt, amit eleink ránk hagyományoztak. Szinte látjuk, amint moccan a vízimalom nehéz kereke, újra búzát őröl, a kis kápolna harangja ünnepre hívja a régi századok emberét, kézfejével homlokát törli a szőlőművelő, a pince rejtekén büszkén kínálja a zamatos badacsonyi bort.

Térj be hozzá kedves Borbarát!

Borral és munkával itt mindig együtt jár a jókedv és a vidámság. A szüretelők tánccal, nótával ünneplik az új termést, amely számukra az életet jelenti, miközben feledik gondjaikat.

A táncban aprók és nagyok díszes ruhában, hagyományokkal telve forognak. Szerelem járja át a tájat, mint annak idején, amikor Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor találkozott. Azóta sem múlt el a varázs, tovább él a hegyek délceg ormain, szelíd lankáin. Átjárja a völgyeket, az itt élők és a hozzánk ellátogató vendégek szívét.

Légy részese a varázsnak, kedves Borbarát!

Szóljunk most a borvidék messzi földön híres borairól! Csak Badacsonyban terem a tüzes Kéknyelű, amelyben a megbúvó vulkáni talaj íz harmonikusan simul szép savaihoz.

Az Olaszrizling csillogó színét zöldből és sárgából keverte a természet tökéletesre. A rezeda illat, a keserűmandulára emlékeztető nemes utóíz örök élményt nyújt. Késői szüreteléssel igazi különlegesség. Ritka utóérési ízek, természetesen magas cukortartalom és mély fenségesség jellemzi. A Szürkebarát a borvidék zászlós bora. Az aranysárga színű, íz- és zamatanyagokban, alkoholban gazdag, telt, olajos nedű méltán lett a borvidék szimbóluma.

Az Ottonel muskotály intenzív gyümölcs illatú és zamatú bor. Elsősorban félédes, édes italként vált a hölgyek kedvencévé, de száraz borként is nagy élményt nyújt. A Chardonnay ritkafajta a borvidéken, a friss szénára emlékeztető illatával, határozott karakterével, élénk, finom savaival elegáns száraz fehérbor. A Rajnai rizling finom illatú és zamatú, markáns, de finom savakkal rendelkező száraz fehérbor, ami a borvidéken már régen honos.

Egészségünkre váljék!

A részletes borút innen tölthető le!

 

 

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése


Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Borbarangolás és Régiós Buszjárat

Önkorm. szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!