Elelmiszerek erintettsege a koronavirussal kapcsolatosan

TÁJÉKOZTATÁS

-          Élelmiszerek érintettsége a koronavírussal kapcsolatosan -

A COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti vírus, amely a nemzetközi szervezetek tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre terjed cseppfertőzéssel. Bár a legfrissebb eredmények szerint a vírust kimutatták fertőzött személyek vizeletében és székletében, nincs evidencia sem a jelen járvány, sem a korábbi koronavírus járvány esetén élelmiszerekkel terjedő fertőzésre.

Hasonlóan az influenza és más légúti kórokozók terjedéséhez, az új koronavírus egyik terjedési módja a cseppfertőzés, melynek során a fertőzött ember köhögése vagy tüsszentése során a levegőbe kerülő a kórokozót tartalmazó nyálcseppek légúti partikulumok a közelben álló másik ember orrára vagy szájára kerülnek, illetve esetleg tüdőbe belégzésre kerülnek.

Egy másik lehetséges terjedési mód, ha egy ember a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel légúti partikulumokkal szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével a saját orrához, szájához vagy szeméhez nyúl.

A terjedési módot figyelembe véve az eddig rendelkezésre álló információk alapján elmondható, hogy a csomagolt élelmiszerek külső csomagolásán a koronavírus, az egyéb csomagolási felületre jellemző módon, nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal fertőzni, tekintettel arra, hogy a koronavírus felépítéséből adódóan érzékeny a beszáradásra, az UV fény hatására, valamint környezeti hőmérsékletre. Hosszabb ideig életben maradásához minden esetben élő sejtre, szövetre van szükség.

Magyarországon kívülről történő csomagolt élelmiszer importálása esetén a gyártótól, forgalmazótól minden esetben elvárás, hogy az élelmiszerek felületén ne fordulhasson elő semmilyen olyan szennyeződés, vírust tartalmazó váladék, mely a raktározás, rakodás, szállítás, áruátvétel és csomagolt élelmiszer magyarországi forgalmazása során veszélyeztetné a láncban résztvevő dolgozókat és vásárlókat. Tekintettel arra, hogy a fent említett, koronavírus felépítéséből adódó érzékenység miatt a vírus, a csomagolt élelmiszerek felületére kerülve rövid időn belül elpusztul minimális annak valószínűsége, hogy Magyarországra beszállított, csomagolt élelmiszerek részt vennének a koronavírus közvetítésében. Igaz ez a fagyasztva, hűtve, valamint a környezeti hőmérsékleten történő csomagolt élelmiszer szállítására egyaránt.

Gyanús szennyeződés esetén javasolt csomagolt élelmiszer felületét, olyan vírusölő hatású szerrel letörölni, mely a csomagoló anyagot nem károsítja. Munkavédelmi- és járványügyi érdekéből a szállításban és az áruátvételben részt vevő személyek egyszer használatos gumikesztyű biztosítása és használata szükséges.

Nem csomagolt élelmiszerek esetében (zöldségek, gyümölcsök) a felületen történő koronavírus túlélési esély a csomagolt élelmiszerhez hasonlóan nagyon alacsony. A szállítás és lerakodás szabályait a fent leírtak szerint kell végezni. Zöldségek, gyümölcsök fogyasztása előtt minden esetben javasolt a felületük alapos, folyóvizes lemosása. Ez azért is hasznos, mert esetlegesen növényvédőszer maradványok és egyéb káros anyagok is lehetnek a zöldségeken, gyümölcsökön, melyeket szintén így eltávolíthatunk.

A hideg vizes lemosás a szennyeződések jelentős részét eltávolítja, de vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, melyek legalább 2-3 lemosást igényelnek egymás után.


Ilyen a szőlő, alma, szilva, mangó, őszibarack, körte, paradicsom, a zöldlevelű zöldségek, mint a spenót, sóska, vagy a kelkáposzta.

Leghatékonyabb megoldás persze a hámozás, de nem minden esetben használható. Saláták és káposzták esetében tanácsos a külső leveleket eltávolítani és csak azokat használni, amelyek nem érintkeztek a külvilággal. Fontos tudni, hogy mosogatószerrel nem érdemes megtisztítani élelmiszert, pl. dinnyét, ugyanis a gyümölcsök pórusain át beszivárog a vegyi anyag és így még több vegyszer lesz benne mint szeretnénk.

Az élelmiszerek esetében fontos kiemelni továbbá, hogy azok hőkezelése minden esetben megöli az esetlegesen előforduló vírusokat, így a főzés, sütés és a melegen fogyasztandó ételek élelmiszer-biztonsági szempontból meghatározott +63 C fok feletti hőmérséklete életképtelenné teszi a koronavírust. Jellemzőan 60 C fok felett elpusztulnak, így pár perces forralással, sütéssel biztosan elpusztíthatók.

Különleges élelmiszer-biztonsági hatósági intézkedések nem indokoltak a jól működő minőség-biztosítási, élelmiszer-biztonsági rendszer, az alapvető higiéniás szabályok betartása garantálja azt, hogy a vírus zöldségek, gyümölcsök útján nem fertőzhessen, ez az út ne segítse elő terjedését.


VENDÉGLÁTÓHELYEKRE VONATKOZÓ ALAPVETŐ SZABÁLYOK

Vendéglátóhelyek esetében – az élelmiszer-biztonsági szabályok maradéktalan betartása mellett – törekedni kell a dolgozók és a fogyasztó vendégek egészségének megőrzésére egyaránt. Fel kell készülnie minden vendéglátóhelynek arra, hogy elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre álljon vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítő szer, valamint szintén virucid hatású mosogatószer, felületfertőtlenítő szerek és takarítószer. Minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasításban megadott mennyiséget kell felhasználni.

Javasolt a vendégek szociális helyiségében szintén fertőtlenítőszeres folyékony szappant biztosítani, vagy a bejárat közelében kézfertőtlenítőszer adagólót kihelyezni.

Kiszolgáló pultokban a készpénzes fizetés során minden esetben kerülni kell a pénz és a csomagolatlan élelmiszerrel történő érintkezést, mely külön személyzet beállításával, fogóeszköz, papírszalvéta, vagy egyszer használatos kesztyű alkalmazásával oldható meg. Gyorséttermi „drive-ok” esetében is lehetőség szerint legyen külön választva a fizetés és az ételkiadás.