Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pan10000/honlapok/badacsonytomaj.hu/templates/untitled/functions.php on line 188

2021.08.25. soros testületi jk.

Badacsonytomaj Város Önkormányzat

Képviselő-testülete

Szám: 5/2021.

 

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült: Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2021. augusztus 25-én (szerda) 8.00 órai kezdettel megtartott soros, nyílt üléséről.

 

Jelen vannak:

Krisztin N. László                              polgármester

Török Zoltán                                      alpolgármester

Borbélyné Galambos Gabriella           képviselő

Forintos Ervin                                    képviselő

Hartai Béla                                         képviselő

Mékli Bernadett                                  képviselő

Takács Lajos                                       képviselő                                             (7 fő)

 

Tanácskozási joggal jelen van:

Wolf Viktória                                      jegyző                                                  (1 fő)

Meghívottak közül jelen vannak:

Rakics Anna                                       ügyvezető

Dr. Végh József                                 ügyvéd

Molnárné Keller Csilla                       ügyvezető

Rádulyné Halász Ibolya                      bizottsági tag

Vercz Attila                                        bizottsági tag

Slang Henrietta                                   igazgatási ügyintéző

Földi Laura                                         pénzügyi ügyintéző

Part Andrásné                                    jegyzőkönyvvezető                              (8 fő)

Lakosság részéről megjelent: 2 fő

 

  1. I. NAPIRENDEK ELŐTT

Krisztin N. László polgármester köszönti a megjelent képviselőket, meghívottakat és a jelenlévőket. Megállapítja, hogy 7 képviselőből 7 fő jelen van, az ülés határozatképes, azt megnyitja. Jegyzőkönyv hitelesítőnek Mékli Bernadett képviselőt, jegyzőkönyvvezetőnek Part Andrásnét javasolja. Kéri, hogy aki a személyi javaslatokat elfogadja, kézfelemeléssel jelezze. Kéri jegyzőkönyvbe venni, hogy Hartai Béla és Takács Lajos képviselők nem szavaztak.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, 1 tartózkodással és ellenszavazat nélkül (2 fő nem szavazott) meghozza az alábbi határozatot:

431/2021. (VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Jegyzőkönyvvezetőről, jegyzőkönyv hitelesítőkről

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Krisztin N. László polgármester javaslatára Mékli Bernadett képviselőt jegyzőkönyv-hitelesítőnek, Part Andrásnét jegyzőkönyvvezetőnek elfogadja.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az elmúlt alkalommal megválasztott bizottsági kültagok eskütétele következik.

Köszönti Rádulyné Halász Ibolyát és Vercz Attilát. Kéri, hogy az eskü idejére mindenki álljon fel. Kéri, hogy a bizottság kültagjai mondják utána az eskü szövegét. Az eskü letételét követően jó munkát kívánva gratulál a bizottság kültagjainak.

 

Wolf Viktória a napirendek tárgyalása előtt szót kér. Elmondja, hogy az utolsó testületi ülésén vesz részt, melyben az önkormányzatot képviseli.

Az alábbiak szerint elköszön mindenkitől:

Tisztelt Képviselő-testület, Kedves Képviselők, Kedves Kollégák, Kedves Badacsonytomajiak, TV nézők és megjelentek.

Köszönöm a szót polgármester úrnak és egyben köszönöm az itt eltöltött éveket, a szakmai és erkölcsi támogatást, amit munkatársaimtól, és a munkáltatómtól kaptam.

Elköszönök a Badacsonytomaji hivataltól, az önkormányzatoktól és a jegyzői pályától és életem utolsó olyan ülésén veszek ma részt, amin a törvényességet felügyelem.

Hálával tartozom édesanyámnak, aki az égiek csapatából navigálta az utam és apukámnak, aki informatikusként összeprogramozta az életem, de szívből hálás vagyok annak a férfinak, akitől életem legnagyobb ajándékát, a nagyfiamat kaptam és azt a harmonikus 24 évet, ami idő alatt fogta a kezem, segítette a döntéseimet és támogatóan lépett fel a szakma iránti elhivatottságom, néha megszállott munkamániám mellett. Nélkülük nem ment volna, mert a kitartást, a lendületet, a mindig pörgést tolerálták, türelmesen és segítő jobbjukra támaszkodva dolgozhattam, tanulhattam, szerezhettem új ismereteket és ebben családként, emberként is partnerek voltak.

Badacsonytomaj és Ábrahámhegy nekem nemcsak az ország legszebb vidéke, de Ábrahámhegy a második otthonom, ahol összességében hosszú-hosszú éveket éltem és az idetartozásomat, a közétek tartozni akarásomat erősítette. Az itt élő emberek, a badacsonytomaji és ábrahámhegyi közösség és legfőképpen munkatársaim egy olyan családot adtak nekem, ahol a kedvességet, megértést és figyelmet tapasztalhattam meg, ezúton is köszönet érte.

A közigazgatásban eddig eltöltött közel negyed évszázad, a két évtizedes jegyzői múlt gyönyörű élményekkel gazdagítja azt a bőröndöt, ahová ezeket gyűjtögetem és mindig szeretettel gondolok majd az itt eltöltött közel 9 évre, függetlenül attól, hogy konfliktusoktól sem mentes hónapokat is megéltünk.

Köszönöm kollégáimnak, hogy 2013-ban a hivatali kaput átlépve másodpercek töredéke alatt befogadtak, csapattagként tekintettek rám, köszönöm Krisztin N. László és Vella Zsolt polgármester uraknak, hogy bizalmukat adták jegyzői kinevezésemhez és köszönöm az intézményeknek, vezetőiknek és mindenkinek, hogy Vikiként kedveltek és nem a státusz adta érdekérvényesítő kényszerbarátságot keresték.

Szívesen emlékszem vissza és szeretettel nosztaligiázom majd a közös kávézásokról, a csapatépítő főzőcskékről és beszélgetésekről, a bagósrészleg ötletrohamairól, a gyorsan elfogyasztott ebédekről, amikor a „szakmázás” helyett együtt örültünk, vagy sírtunk, amikor a véghajrák időszakában ha pár pillanatra is megpihentünk.

Imádtam Sáfár Zsuzsu energiabombát meghazudtoló erőforrásait, Partné Etelka higgadtságát, Tóthné Jucus mindenre kiterjedő figyelmét, alaposságát, Szántainé Irénke jókedvre derítő kacagásait, Horváth Márti sziporkázó javaslatait, Sipos Feri huncut mosolyát, Szedlák Bálint intelmeit, Sütő Árpi kabaréidézeteit, Bíróné Erzsike szekrényben és fejben tárolt emlékeit, Kovács Kató és néhai Vasárosné Kati kisbuldogi módszerrel történő munkásságát, Gerencsér Tomi laza beszólásait, a kirendeltségen feladatot teljesítő Kugler Márti és Illésné Andi megfontoltságát, Csekő Gabi lelkületét, Tamásné Szilvia konfliktuskerüléseit, fiatal kollégainőim, Földi Laura, Gyimesi Mónika és Slang Heni tudáséhségét és fejlődni akarását, akik pozitív tulajdonságaik, humánumuk mellett szakmaiságukkal, hozzáértésükkel és ismereteikkel, gyakorlatukkal a településeket, a hivatalt és intézményeinket alázattal szolgálták, tenni akarásukkal segítették a képviselő-testületeket, az ügyfeleket és az állampolgárokat.

Sokat tanultunk együtt, egymástól, vettük át a másik szokásait és megnyilvánulásait, családként építettük a mi apró Bandánkat, ahová jó volt tartozni, ahová szerettünk tartozni. Emberként tiszteltük a másikat és magunk által megéltekből leszűrtük a konzekvenciákat, és egyesült erővel éltük meg a jót és rosszat egyaránt.

Köszönettel tartozom polgármester uraknak és kívánok nekik erőt, kitartást és lendületet, mert településvezetőként a rájuk nehezedő teherrel naponta vívják a harcot, és az örömfaktorokból sajnos egyre kevesebb marad.

Köszönöm az építő kritikákat és vitákat, amik előbbre mozdították látásmódomat és kipenderítettek a komfortzónákból, ezek a felkészült és megfontolt érvelések segítették a döntéselőkészítést, a végrehajtást. Idézőjelesen jókat csatároztunk Kun Istvánnal, Laposa Bencével, Horváth Ferenccel és Simonné Bettivel, de kisebb összetűzésekbe kerültünk Forintos Ervinnel és polgármester urakkal is. Viszont mindezekből a disputákból merítkeztünk és igyekeztünk az előrehaladást szolgálni, mert tudtuk, hogy nem ellenünk, hanem a településekért és értünk vannak.

Hiányozni fog a kollektíva, a hivatás, minden, ami Badacsonytomaj, Ábrahámhegy és Balatonrendes, és bízva remélem, hogy az utánam következő jegyző is megtalálja mindazt, ami nekem is sokáig az örömteli perceket okozta.

Vannak ugyan sérelmeim, de a sértődés nem motivál, haragudhatnék emberekre, akik alaptalanul megvádoltak anélkül, hogy meggyőződtek volna állításuk valódiságáról és megalázó módon beszéltek velem, vagy a közösségi média felületén gyalázkodtak, de mindig azt mondtam, hogy a Jó Isten kezében vagyunk és a Sors is törleszt.

Elfáradtam, nagyon sokat dolgoztam, de nem sajnálom és nem bánom, mert olyan ügyért, ügyekért tettem és küzdöttem, amire nem csak az esküm kötelez, hanem a szellemiségemmel és hitvallásommal is megegyezett.

Remélem, hogy az itt maradók ugyanolyan elhivatottsággal és a település egészéért vállalt felelősséggel hozzák majd meg a döntéseket, látják el feladataikat, kívánok Mindannyiuknak jó egészséget, kitartást és sikereket.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a testületi ülés végén szerettek volna elköszönni, de erre a képviselők részéről most fog sor kerülni, és a kollektívával pedig egy későbbi időpontban. Megköszöni az elmúlt éveket, úgy gondolja, hogy jó munkakapcsolatban tudtak tevékenykedni, igyekeztek a város érdekében a legjobbat tenni. Természetesen az emberek nincsenek hiba nélkül, de a maga nevében elnézést kér, ha bármivel is megbántotta a távozó jegyző asszonyt. Kívánja, hogy lelje meg a nyugalmát, nagyon sok örömet és munkasikert, jó egészséget kíván a következő életszakaszához.

 

Wolf Viktória jegyző megköszöni a búcsúzó szavakat.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a napirendek tárgyalása fog következni. A meghívóban 32 napirendi pont szerepel, ehhez két napirendi pont felvételét javasolja.

  1. A képviselők tiszteletdíjáról szóló 2/2020. (I.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. Badacsonyörsi strand TRSZ határidő módosításról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

Meghívott: Dr. Végh József ügyvéd

 

Kéri, hogy aki a képviselők tiszteletdíjáról szóló 2/2020. (I.30.) önkormányzati rendelet módosításáról tárgyú napirend felvételét támogatja, kézfelemeléssel jelezze.

 

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, 1 tartózkodással és ellenszavazat nélkül meghozza az alábbi:

432/2021. (VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Napirendek felvétele

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2021. augusztus 25-i nyílt ülésének napirendi pontjaihoz felveszi

33. A képviselők tiszteletdíjáról szóló 2/2020. (I.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

című napirendet.

 

A képviselő-testület utasítja a polgármestert a határozat végrehajtására.

 

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki a Badacsonyörsi strand TRSZ határidő módosításról tárgyú napirend felvételét támogatja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

433/2021. (VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Napirendek felvétele

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2021. augusztus 25-i nyílt ülésének napirendi pontjaihoz felveszi

34. Badacsonyörsi strand TRSZ határidő módosításról

című napirendeket.

 

A képviselő-testület utasítja a polgármestert a határozat végrehajtására.

 

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki 34 napirendi pont tárgyalásával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül (3 képviselő nem vett részt a szavazásban) meghozza az alábbi:

434/2021. (VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Napirendek elfogadására javaslat

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2021. augusztus 25-i soros nyílt ülésének módosított napirendjét 34 nyílt napirendi ponttal elfogadja.

 

  1. 1. A strandok rendjéről szóló 6/2019. (III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

Meghívott: Rakics Anna VN. Kft. ügyvezető

  1. 2. Gyermekvédelmi ellátásokról szóló önkormányzati rendeletről és a MENÜ Kft. támogatási kérelméről

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 3. Volt Intertourist üzlet ügye – megállapodás elfogadásáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

Meghívott: Dr. Végh József ügyvéd

  1. 4. A „Tátika” műemléki épület felújítása” nyílt közbeszerzési eljárásról – záró döntés

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

Meghívott: Dr. Szőke István FAKSZ, Szabó Zoltán és Tamás Lászlóné BB tagok, Dr. Végh József ügyvéd

  1. 5. KÖH 2020. évi teljesítés elszámolása

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 6. Tájékoztatás Badacsonytomaj Város Önkormányzata 2021. I. félévi gazdálkodásáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 7. Alpolgármesteri költségtérítés felajánlása

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 8. Gyermekorvos helyettesítéséről

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 9. RANOLDER HÉSZ módosításról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

10. Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 229/2019. (VI.26.) határozata módosításáról II.

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

11. HÉSZ módosításról – Badacsonytomaj 1017. és 1015/1. hsz-ú ingatlanok vonatkozásában (Baranics András és Kolenszky Mihályné)

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

12. HÉSZ módosításáról – Badacsonytomaj 1435.  hrsz-ú ingatlan

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

13. Balogh Csaba kérelme (HÉSZ módosításról)

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

14. Vörös Gábor kérelme (HÉSZ módosításról)

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

15. Tájékoztatás – Állami tulajdonú ingatlanok felajánlása önkormányzat részére Magyar Falu Program keretében

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

16. Egry József Emlékmúzeum állományvédelmi helyszíni bejárás

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

17. Tájház udvari 1. sz. üzlet hasznosításáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

18. Felső-bazársori 3. számú üzlet hasznosításáról – Pályázat elbírálása

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

19. Várakozóhely igénybevételére és a személyszállítási szolgáltatás végzésére jogosító útvonalengedély iránti kérelmek elbírálása

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 20. Badacsonytomaj 0138/4. helyrajzi számú ingatlan felajánlása

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 21. Badacsonytomaj 925/3. hrsz-ú ingatlan elbirtoklása II.

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 22. Kodály Zoltán utca telekrendezése II.

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 23. Klímabarát települések Szövetségéhez való csatlakozás

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 24. Tatay Sándor Általános Iskola támogatási kérelme

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 25. Film készítésére ajánlat

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 26. Balaton Díj

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 27. Berecz János kérelme (Arany János Tehetséggondozó Program)

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 28. Bíró Eszter kérelme (Arany János Tehetséggondozó Program)

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 29. Márkusné Lukács Gabriella kérelme (Arany János Tehetséggondozó Program)

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 30. Pályázatokról szóló tájékoztató

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 31. Beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 32. Beszámoló a lejárt határidejű önkormányzati döntések végrehajtásáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

33. A képviselők tiszteletdíjáról szóló 2/2020. (I.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

34. Badacsonyörsi strand TRSZ határidő módosításról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

Meghívott: Dr. Végh József ügyvéd

 

A képviselő-testület utasítja a polgármestert a határozat végrehajtására.

 

Határidő:       azonnal

Felelős:          Krisztin N. László polgármester

 

NAPIRENDEK TÁRGYALÁSA

1./ Napirendi pont

A strandok rendjéről szóló 6/2019. (III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

Meghívott: Rakics Anna VN. Kft. ügyvezető

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 1. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke először is szeretné elmondani, hogy nagyon nehéz helyzetben voltak hétfőn a bizottsági ülésen. A napirendi pontokat nem igazán tudták megtárgyalni, nem igazán tudott a bizottság konstruktív álláspontra jutni. Először meglepődött, aztán elszomorodott. Úgy gondolja, hogy bármi történt, félre kell tenni, minden képviselőnek a település érdekeit kellene nézni. Ez így nem vezet előre. Nem akarja minősíteni a viselkedést. Lehet ellenzékben valaki, de akkor is konstruktívan kell hozzáállni, a település érdekeit nézve. Reméli, hogy rájönnek a Tisztelt Képviselő társai is arra, hogy nem ezért választották meg őket, és nem az a feladatuk. Reméli, hogy a mai napra ezt átgondolták, és együtt fognak tudni dolgozni.

Ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti rendelet tervezetet nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e.

 

Rakics Anna ügyvezető megjegyzi, hogy a bizottsági ülésen elmondta, hogy miért van szükség a módosításra.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy tájékozódott a strandbelépők áráról a környékben. Úgy gondolja, hogy ez egy reális emelés, talán egy kicsit kevés is ahhoz képest, hogy több mint 100 millió forintot költöttünk a strandokra. Évente az apróbb emelések célravezetőbbek lehetnek, a pandémia miatt tavaly nem lehetett árat emelni.

 

Mékli Bernadett képviselő a bizottsági elnök hozzászólására reagálva elmondja, hogy félreértette a helyzetet. A sérelmek magánügyben vannak, de a munkában nincs ilyen. A bizottsági ülésen történt nem szavazatok vagy tartózkodások oka, hogy nem kapták meg időben az anyagot, érdemben nem tud arról szavazni, amit csütörtök délután kap meg. Nem tudták, hogy egyáltalán miről van szó. Kérdezi, hogy hogyan tudnak arról szavazni, amiről nem tudják, hogy mi az. Most is erről van szó. Vannak olyan ügyek, amire 1 hét kell, hogy fel tudjanak készülni, nem pedig 3 ünnepnap. Most is vannak olyanok, amiről nem tud, nincs hozzá anyaga. A strandokra tervezett belépők árát soknak tartja. Legnagyobb konkurencia az ábrahámhegyi strand, ott 600 Ft a napi belépő, 15.00 órától pedig féláras. Sokan átjárnak oda, ott jó a parkolási lehetőség is. Soknak tartja a 850 Ft-ot, még többen fognak Ábrahámhegyre átmenni. 800 Ft-ot javasol.

 

Török Zoltán alpolgármester szerint a helyi lakosok ki tudják váltani az éves kártyát, elfogadható összegért.

 

Mékli Bernadett képviselő megjegyzi, hogy nem a helyiekre, inkább a nyaralókra gondolt.

 

Rakics Anna ügyvezető megjegyzi, hogy a nyaralótulajdonosoknak is van lehetőségük kedvezmény igénybevételére, 1 szezonra 10 eFt-ot kell fizetni, ingatlanonként két bérlet váltható ki.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy azért a szezon végén került a testület elé az áremelés, mert nem lenne jó beleszaladni egy olyan kormányrendeletbe, ami után nem lehet megtenni. Javasolja a 850 Ft elfogadását, és tavasszal újra megnézni a környékbeli árakat.

 

Takács Lajos képviselő kérdezi, hogy ez mennyivel növelné mg a VN. Kft. bevételét, mert akkor annyival kisebb önkormányzati támogatásra lesz szükségük.

 

Rakics Anna ügyvezető elmondja, hogy pontos számot nem tud, ez függ az időjárástól és egyéb tényezőktől. A jelenlegi létszámmal kb. 10 % árbevétel növekedéssel lehetne számolni.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő reálisnak tartja a javasolt összeget, az elmúlt évben nem tudtunk emelni. Megköszöni, hogy a turisztikai kártya esetében maradt a kedvezmény, sokan veszik igénybe. Megérti a Ktf. ügyvezetőjét, mindenképpen szükség van a jegyárak emelésére, hiszen minden emelkedni fog.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy az önkormányzati rendelet 2022. január 1-től lépne hatályba, a kormányrendelet december 31-ig tiltja az áremelésre vonatkozó döntések meghozatalát. A strandi belépők vonatkozásában ezt figyelembe kell venni. Ha a kormányrendelet hatályát meghosszabbítják, akkor van lehetőség a strandrendelet 6. szakaszát hatályon kívül helyezni, ez szól a jegyárakat tartalmazó döntésről. Továbbra is javasolja, hogy ha mást nem is, de a 6. szakaszt vizsgálja felül a testület akár a decemberi ülésén, az összes többinél javasolt a módosítások elfogadása. Az anyagok kiküldésére vonatkozóan megjegyzi, hogy a 2019. évi alakuló ülésen a képviselők megkapták az SZMSZ-t, illetve az önkormányzati törvény idevonatkozó rendelkezéseiről is iránymutatást adtunk. Valamennyi képviselőnek kötelező volt az önkormányzatiságból elektronikus úton vizsgát tenni. Az SZMSZ vonatkozásában meg van a jogosítványuk, hogy módosító indítványt adjanak be. A jelenlegi hatályos előírások szerint 5 nappal korábban kell a testületi anyagot kiküldeni. Soha nem mondtuk, hogy nem adunk segítséget a felkészüléshez, rendelkezésre állunk és szívesen válaszoltunk volna a kérdésekre. Az SZMSZ módosítására várjuk a módosító javaslatokat. Az előző ciklusokban a pénzügyi és a humán bizottság 1 héttel korábban tartotta az üléseit, és folyamatosan előterjesztésekkel egészítettük ki a napirendi sort, mert a testületi ülés előtti időszakban erre igény volt. Nem véletlenül döntött az előző ciklusban a testület úgy, hogy egy hétre teszi az üléseket.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy természetesen nincs szükség arra, hogy 2 héttel előbb legyen a bizottsági ülés, de rendszeresen pénteken kapják meg az anyagot, ott mikor lenne alkalmas időpont a konzultációra, ha hétfőn van a bizottsági ülés. A bizottsági ülésre a hétfői, a testületi ülésre a szerdai nap megfelelő, elegendő lenne a költségvetési elszámolások, gazdálkodással kapcsolatos tájékoztatások esetében az 5 munkanappal korábban történő megküldés. A bizottság elnöke is úgy jött be, hogy nem tudott teljesen felkészülni, így nehéz levezetni az ülést és megfelelő döntéseket hozni. Kizárólag ezért tartózkodtak, mert egyszerűen ez az eljárás nem eljárás, és nem követhető véleménye szerint.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy mennyire volt felkészülve a bizottság elnöke, azt ő mondja el, ha akarja. Az SZMSZ módosítására van lehetőség, ha a képviselők azt igénylik. Jópofa indokolás volt egyébként. A vitát lezárja. A strandi jegyárra vonatkozó módosító indítványt teszi fel szavazásra. Kéri, hogy aki a 800 Ft-tal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1 igen szavazattal, 6 ellenszavazattal és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

435/2021. (VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Módosító indítványról

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének a strandok rendjéről szóló 6/2019.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló rendelet tervezethez kapcsolódó képviselői 800 Ft-ra vonatkozó módosító indítványt nem fogadja el.

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki a VN. Kft. anyagában szereplő mértékkel, az előterjesztés szerinti rendelet tervezetet elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 5 igen szavazattal, 2 ellenszavazattal és tartózkodás nélkül megalkotja:

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének

16/2021. (IX.03.) önkormányzati rendelete

a strandok rendjéről szóló 6/2019. (III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2./ Napirendi pont

Gyermekvédelmi ellátásokról szóló önkormányzati rendeletről és a MENÜ Kft. támogatási kérelméről

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 2. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti szóbeli módosításokat elfogva a rendelet tervezetet és határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy az előterjesztésben a térítési díjak nem jól szerepelnek, helyesen a következők:

1. óvodás gyermek étkeztetése 565,- Ft/fő/nap

2. óvodás gyermek étkeztetése speciális táplálkozási igény szerinti étrend esetén 785,- Ft/fő/nap

3. általános iskola napközi otthonos egész napos ellátás 740,- Ft/fő/nap

4. általános iskola napközi otthonos egész napos ellátás speciális táplálkozási igény szerinti étrend esetén 870,- Ft/fő/nap

5. általános iskolai menza ebéd 495,- Ft/fő/nap

6. általános iskolai menza ebéd speciális táplálkozási igény szerinti étrend esetén 710,- Ft/fő/nap

7. bölcsődés gyermek étkeztetése 785,- Ft/fő/nap

A bizottsági ülésen a helyes adatok alapján született meg a döntés. Elmondja, hogy a rendelet 2022. január 1-től lép hatályba, ha a kormányzati intézkedések nem korlátozzák akkor van az emelésre lehetőség. Javasolja a decemberi ülésen ismét tárgyalni róla. Ha a járvány 4. hulláma miatt ismét lezárásokra kerülne sor, akkor a Menü Kft-nek támogatás híján a saját tőkéjéhez kell hozzányúlnia. Az önkormányzati feladatellátás veszélybe kerül, a Kft. végelszámolását köteles a testület megindítani. A kért 4 millió forint felhasználására akkor kerül sor, ha bevétel kieséssel kell számolni, ellenkező esetben a Kft. visszafizetésre köteles. 2022. január 31-ig kell elszámolnia.

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki a pontosított számokkal a rendelet tervezetet elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül megalkotja:

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének

17/2021. (IX.03.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi ellátásokról

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki a vissza nem térítendő támogatás biztosítására vonatkozó határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

436/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

MENÜ KFT 2021 évi támogatási kérelme

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó szabályokról szóló 25/2015.(X.01.) önkormányzati rendelete – a továbbiakban: Ör. – 2.§ (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a MENÜ Kft. (székhely: 8258 Badacsonytomaj, Kert utca 8.) részére 2021. évben vissza nem térítendő támogatást biztosít 4.000.000 Ft összegben, azaz Négymillió forint összegben.
  2. elrendeli, hogy a támogatás kifizetése egy részletben, átutalással történjen a Kft. Takarékbanknál vezetett bankszámlájára
  3. a támogatás célja: működési kiadásokhoz történő hozzájárulás
  4. a támogatás felhasználásának határideje: 2021. december 31.
  5. elrendeli, hogy a Kft. 2022. január 31-ig köteles elszámolni a támogatás felhasználásáról.
  6. felhatalmazza Krisztin N. László polgármestert, hogy fentiekben körülírt támogatásra a Képviselő-testület döntésének megfelelő tartalommal kössön megállapodást a MENÜ Kft-vel az Ör. 4.§ (2) bekezdésében meghatározottakra.
  7. felkéri a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal Költségvetési- és Adóosztályát, hogy az összeg kifizetéséről gondoskodjon.
  8. utasítja Krisztin N. László polgármestert, hogy az elszámolás benyújtásáról, illetve annak elmaradásáról számoljon be.

Határidő: a megállapodás megkötésére: 8 nap

az összeg kifizetésére: megállapodás szerint

beszámolásra: az elszámolást, illetve elmaradása esetén az arra biztosított határidő lejártát követő testületi ülésen.

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Cseh Dénesné pénzügyi ügyintéző

3./ Napirendi pont

Volt Intertourist üzlet ügye – megállapodás elfogadásáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

Meghívott: Dr. Végh József ügyvéd

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 3. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek, nem született döntés 2 igen szavazattal és 2 tartózkodással.

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy többedik alkalommal van a testület előtt az anyag. Meglátásuk szerint azzal a kiegészítéssel, amit az ügyvéd úr írásban eljuttatott és az anyaghoz csatoltunk, megállapodásközeli állapotban vagyunk. Kérdezi az ügyvéd urat, hogy szóbeli kiegészítést kíván-e tenni.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy mindent leírt, a kérdésekre válaszol. Pontosításként elmondja, hogy készített egy tervezetet az augusztus 2-i rendkívüli ülésre. Sérelmezte, hogy az ellenérdekű fél képviselője nem jelzett vissza. Ezt követően érkezett egy módosított tervezet, amit áttekintettek.

 

Forintos Ervin képviselő elmondja, hogy akkor tudja elfogadni, ha az eredeti kiinduló ponttól megismerik a folyamatot, a 6. pontnál egy legkésőbbi időpontot kér beírni.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy a földhasználati díjat köteles a szerződés aláírásával egyidejűleg megfizetni. Ez ennek a megfizetésére vonatkozik.

 

Forintos Ervin képviselő megjegyzi, hogy akkor nem tudja elfogadni a szerződést.

 

Krisztin N. László polgármester javasolja, hogy erre majd térjünk vissza.

 

Hartai Béla képviselő úgy látja, hogy átsiklanak az ügyvédi állásfoglalás kardinális részén. Azt írja, hogy vizsgálni kell, hogy mi minősül valójában épületnek, mit lehet bejegyezni az ingatlannyilvántartásba. Az ügyvéd úr javasolja jelen esetben műszaki szakértő bevonásával megállapítani, hogy be lehet-e majd jegyeztetni. Javasolja először megcsináltatni ezt az építmény minősítést.

 

Török Zoltán alpolgármester elmondja, hogy építészeket kérdezett meg erről. Azt mondták, hogy a megszokott és bevett dolog az ilyenkor, ha bíróságra kerül az ügy, és 10-15 éve ott állt az üzlet és üzemelt, akkor már építménynek szokták nyilvánítani. Úgy gondolja, hogy csak időt húzna a testület, mellyel a vevőt eltántorítaná az adás-vételtől, nagyon távol kerülve attól, hogy ott a következő nyárra egy igényes, megújult épület legyen. Javasolja a szerződés aláírását az eladóval, hogy megkezdődhessen a felújítás minél előbb.

 

Forintos Ervin képviselő kérdezi, hogy ha 1 éven belül nem valósul meg a beruházás a szerződés aláírásától számítva, milyen szankciók maradnak az önkormányzat kezében.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy a másik fél nem fogadta el a kötbéreket, ezáltal gyakorlatilag nem maradt az önkormányzat kezében biztosíték. Az eredeti szerződésben eléggé széleskörű, több tízmilliós kötbér szerepelt, ez a másik fél részéről elutasításra került.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy ugyanakkor bekerült a 9. pont, mely részben kezeli ezt az helyzetet.

 

Hartai Béla képviselő megjegyzi, hogy örül annak, hogy Török Zoltán utánajárt, remélhetőleg ugyanúgy van, nem pedig, mint a beígért jogi állásfoglalás esetében, miszerint hűtlen kezel a testület, amit látott és azóta is ígéri, hogy hozza. Jobban szeretné, ha bemondások helyett olyan valós dokumentáció lenne, amivel tudunk foglalkozni. Se szakvélemény, se semmi nincs, csak egy bemondás. Érti, hogy utánajárt, de az ügyvéd úr elmondta a gyakorlati tapasztalatát, ami indukálta ezt az egészet. Javasolja minden testületi tagnak, hogy gondolja át. Az ingatlan ott üzemel, de nem biztos, hogy be is jegyezhető. Kiadjuk a kezünkből, és bármi történhet, nem önkormányzati oldalon termeli a bevételt.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy eddig sem önkormányzati oldalon termelte. Nem látja, hogy mi ebben az önkormányzat kockázata. Befizeti a földhasználati díjat, hogy a bejegyzés megtörténik-e, az az eladó és a vevő kockázata. Javasolja továbblépni, egyre inkább feszegetjük a határokat. Az önkormányzatnak az az érdeke, hogy a földhasználatért a pénz befolyjon, az épület megújuljon. Úgy gondolja, hogy miután a tulajdonviszonyok tisztázódtak, ennél több teendője az önkormányzatnak jelenleg nincs.

 

Forintos Ervin képviselő elmondja, hogy szankciók nélkül nem látja megalapozottnak. Lehet, hogy történik egy építmény alatti terület megváltás, 1/1-es tulajdon lesz, a tulajdonos bármit megtehet. Nincs kötelezettsége a szerződésben.

 

Török Zoltán alpolgármester elmondja, hogy elküldték a terveket és ha kellő időben megkapják az önkormányzat engedélyét, akkor neki is tudnak állni. Ha nem, akkor biztosan nem lesz kész. Nem gondolja, hogy azért veszi meg, mert így akarja nézegetni, láthatóan egy patinás épületet akar oda felhúzni.

 

Laposa Bence szerint, ha tiszta jogi helyzet jön létre, akkor ez piaci alapon mindenféle kényszer nélkül működik, minimális az a kockázat, hogy ne valósuljon meg a felújítás.

 

Takács Lajos képviselő szerint már volt olyan, hogy valaki, valamilyen ok miatt nem tudta a vállalását teljesíteni. Ezért lehet elvárás az önkormányzati biztosíték.

 

Hartai Béla képviselő szerint a szerződésnek tartalmaznia kell biztosítékot, hogy megint nem egy telektörténetről van szó. A HÉSZ és a szabályozási terv nincs összhangban a mai napig sem. Elhallgatjuk, hogy miért 7 millió forint a megváltási önrész. Azért, mert nem tudtuk behajtani a tartozást. Piaci körülmények között ki lehet játszani a szerződéseket. Itt is kell benne olyan klauzának lenni, ami biztosítja az önkormányzatnak, hogy jövőre megvalósuljon. Mindenki nagyon akarja a megvalósulást, de senki nem akar felelősséget vállalni, ez innentől egy kicsit bűzlik.

 

Török Zoltán alpolgármester megjegyzi, hogy ez pont Hartai Béla képviselő szájából furcsán hangzik.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy az ülést ő vezeti, volt egy képviselői vélemény. Az emlegetett telekügyletet a 8. pontban rendezték az ügyvéd úrral. Ez a bizonyos rendelkezési jog korlátozására vonatkozó tilalom arról szól, hogy nem lehet ezzel játszani. Egyébként pedig lehet itt mondani májust, vagy egy évet is, de szórakozunk. Világosan látszik a kívülállóknak is. Nem tudja, hogy már hányszor hozták a testület elé az ügyet, így nem lehet határidőt tartani. Vagy azt kell mondani, hogy a szerződés aláírásától számított x idő. Látható módon a testületi ülésen történő lakossági bekiabálástól kezdődően minden megoldás szóba jön, csak lehetőleg ez a dolog ne legyen segítve, gátolva legyen. Ő így látja.

 

Hartai Béla képviselő válaszában elmondja, hogy pont az ő szájából talán ez a legtisztább történet. Megélte és bizonyítani tudja, hogy az önkormányzat szándékosan megtévesztve adta el a telket. Előtte már keresett befektetőt, itt ül az, aki ezt megtette. Kiderült, hogy nem is lehet megosztani, illetve beépíteni. Befizette a szerződésben szereplő 20 millió forintot, annak ellenére, hogy nem volt jogos. Befizette, amikor előtte 10 millió volt a megállapodás a testületi oldalon. Mosolyoghat Török képviselő úr, mert azt ígérte, hogy azt az ügyvédi állásfoglalást bemutatja, ahol a saját szemével látta, hogy ha elfogadásra kerül, az hűtlen kezelés lesz, aminek a bemutatásával még mindig tartozik.

 

Török Zoltán alpolgármester elmondja, hogy Sipos ügyvéd úrral más dologról beszéltek, és akkor hívta fel a figyelmét, hogy ha elfogadásra kerül a 10 millió forint, akkor hűtlen kezelés lesz. Azt hitte, hogy egy vaskos, ügyvédek által megírt szerződést egy halandó nem tud értelmezni. Amikor a jegyző asszony átküldte, akkor látta, hogy az utolsó pontban le volt írva, hogy Hartai Béla a telket nem adhatja el harmadik személynek, ha megteszi, köteles a 20 milliós kötbért befizetni az önkormányzatnak. Ez tiszta. 2 hete voltak a BÖÉE közgyűlésen, ahol Hartai úr azt mondta, hogy a TRSZ-t alá lehet írni, mert ha már aláírja az önkormányzat, az nem az ő gondja lesz, hogy a vevő nem nézte meg, hogy mit épít rá. Ha nem nézte meg, ez már legyen az ő gondja.

 

Forintos Ervin képviselő megjegyzi, hogy nem szó szerint.

 

Török Zoltán alpolgármester elmondja, hogy ez volt a lényege.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy vállalták a szerződés aláírásával, hogy ezt az ügyet mindkét fél részéről lezárták.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő a szerződés aláírásától számítva javasolja meghatározni az az időszakot, ameddig a felújítást be kell fejezni. 1 évet javasol.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy az augusztus 2-i ülésen elhangzott, hogy szezonban ne legyen építkezés. Az ügy egyre jobban bonyolódik, kezdve a lakossági bekiabálástól, mely a tulajdonjogot vitatta. Az eredeti okirat az adás-vételi szerződés bemutatásra került, ez a tulajdonjogi helyzet ilyen módon nem vitás. A többi vizsgálható. A bíróság azokat akkor fogja vizsgálni, ha már van egy jogvita. Kiegészítve azzal, hogy az építmény tartós fennmaradásra alkalmas-e, illetve amit a Sipos Ügyvédi Iroda 2020. augusztus 11-i állásfoglalásában rögzített. Meg kell nézni, hogy a HÉSZ alapján bejegyezhető-e, és bármilyen más szabályozásnak megfelel-e.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy nem érti, mi köze az önkormányzatnak ahhoz, hogy feltűnteti-e az épületet. Kérdezi, hogy ha ez nem valósul meg, az kinek a kára lesz.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy az övé. Az épület jelenleg nincs feltűntetve az ingatlannyilvántartásban.

 

Hartai Béla képviselő kérdezi az ügyvéd urat, hogy ha az önkormányzat aláírja ezt, elvárható-e tőle, hogy saját szabályozásával tisztában legyen és aláírjon egy olyan szerződést, mely a HÉSZ-nek nem megfelelő. Ebben az esetben tényleg felmerülhet-e egy biztatási kár. A szerződés aláírásával az ellenérdekű fél tud-e bármilyen jogi oldalon érvényesíteni kárt.

 

Dr. Végh József ügyvéd megjegyzi, hogy ez az ő veszélye lesz. Későbbiekben, ha nem lehet bejegyeztetni, felmerülhet bármi.

 

Török Zoltán alpolgármester szerint ők építményként kezelik, ha nem az, akkor miért fizetik be.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy az állásfoglalását a rendelkezésére álló adatok alapján adja, a korábbi állásfoglalásokkal nem ellentétes. A lakossági észrevétellel van ellentétben.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy az ügyvéd úr kijelentette, hogy a birtokában lévő iratok rendezik a tulajdonosi helyzetet. A napirendi vitában felmerült, hogy a HÉSZ és az OTRT-t vizsgálta-e valaki. A HÉSZ bárki számára hozzáférhető, nyilvános. Ilyen kérdés nem érkezett hozzánk. A koncepciótervben feltűntetett építményről van szó. Ne csak a HÉSZ-t és a szabályozási tervet nézzék meg, egyeztessenek a tapolcai vagy a füredi építési irodával, hogy mit lehet építeni. Minden jogszabálynak meg kell felelni. Kérdezi, hogy van-e jogi relevancia a szerződésben, hogy a HÉSZ és az önkormányzati rendelet vizsgálatára ez a szerződés olyan rendelkezéseket tartalmaz, mely alapján a későbbiekben az önkormányzat beperelhető.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy a szerződés nem tartalmaz ilyet, nem vizsgálta, csak a korábbi állásfoglalásra utalt vissza, hogy ennek lehet jelentősége.

 

Wolf Viktória jegyző kérdezi, hogy ez a szerződés tartalmaz-e olyan jellegű kötelezettségeket, mely miatt a koncepció tervet rendelkezésünkre bocsátó ügyfél bármilyen keresetlevelet nyújtson be a HÉSZ-t érintően.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy emiatt nem.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő két évre módosítaná a határidőt. A szezonban nem lenne szerencsés, ha Badacsony központjában építkezés lenne. A szerződésben ki kell kötni, hogy július – augusztusan nem lehet építkezni, vagy próbálják úgy megoldani, hogy a belső munkálatokat csinálják.

 

Dr. Végh József ügyvéd megjegyzi, hogy ez a 9. pontban benne van. Azt is beleírta, hogy a gesztenyefák csonkolásra nem kerülhetnek. Teljes egészében kivédhető, amit a jegyző asszony az előbb említett. A szerződést ki kell egészíteni, hogy az önkormányzat se a HÉSZ, se a különböző építéshatóságok erre vonatkozó rendelkezéseit nem vizsgálta, ezzel összefüggő felelősségét kifejezetten kizárja. A tulajdon átvevő kötelezettséget vállal arra, hogy saját felelősségi körébe tartozik, hogy ennek utána járjon.

 

Takács Lajos képviselő javasolja, hogy a szezon kezdetéig adják meg a határidőt, elhangzott, hogy az építkezés nem sokáig tart.

 

Török Zoltán alpolgármester elmondja, hogy sok a papírmunka, neki is az az érdeke, hogy mielőbb megcsinálja. Másfél évet javasol, fél éve már húzzuk az időt.

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy az ügyvéd úr által előbb elmondottak szövegszerűen kerüljenek bele a szerződésbe.

 

Forintos Ervin képviselő elmondja, hogy el tudja fogadni a másfél évet. 7 millió forint befolyik az önkormányzathoz, de fontos, hogy mielőbb készüljön el az épület, az iparűzési adó miatt is. Erre a szerződésben nem lát semmit, de támogatja.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki egyetért a határozati javaslattal, illetve az ügyvéd úr által elmondott szövegszerű résszel, kiegészítve azzal, hogy a szerződéskötéstől számított 1,5 éven belül be kell fejezni az építkezést, illetve a szezonban nem végezhetnek munkát, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal és tartózkodás nélkül (2 fő nem vett részt a szavazásban) meghozza az alábbi:

437/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Gastro Corso Kft-vel kötendő megállapodás ügye

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Dr. Végh József ügyvéd által előkészített (Dr. Végh Ügyvédi Iroda 8300 Tapolca, Nagyköz u. 7. II/10., képviseli: Dr. Végh József ügyvéd; adószám: 19383956-1-19) és jelen határozat mellékletét képező – Badacsonytomaj Város Önkormányzata és GASTRO CORSO Kft. (9700 Szombathely, Kismezei u. 10-12.; Adószáma: 25741412-2-18) között létrejövő – telekalakítással vegyes megállapodást az épület ingatlan-nyilvántartásban történő feltűntetéséről és közös tulajdon megszüntetéséről megismerte, azt az előterjesztés szerinti formában és tartalommal elfogadja a következő pont szerinti kiegészítésekkel:
  2. szerződéskötéstől számított 1,5 éven belül be kell fejezni az építkezést azzal, hogy turisztikai szezonban nem építkezhet.
  3. Dr. Végh József ügyvéd úr javaslatát elfogadja, miszerint az önkormányzat sem a HÉSZ, sem a különböző építéshatóságra vonatkozó rendelkezéseket nem vizsgálta, ezzel összefüggő felelősségét kifejezetten kizárja. A tulajdonba átvevő kötelezettséget vállal arra, hogy saját felelősségi körébe tartozik, hogy ennek utánajárjon.
  4. felhatalmazza a polgármestert a megállapodás aláírására és felkéri Dr. Végh József ügyvédet annak ellenjegyzésére és meghatalmazza a további ügyvitelre.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

egyebekben 5 nap

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Dr. Végh József ügyvéd

Gyimesi Mónika műszaki ügyintéző

4./ Napirendi pont

A „Tátika” műemléki épület felújítása” nyílt közbeszerzési eljárásról – záró döntés

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

Meghívott: Dr. Szőke István FAKSZ, Szabó Zoltán és Tamás Lászlóné BB tagok, Dr. Végh József ügyvéd

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 4. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy név szerinti szavazás szükséges a tárgyi döntés meghozatalához.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy az önkormányzat 110 millió forint többletköltséget bevállalt, a tartalék oldalon a fedezet jelen van. A Tátika ügyében eljárás van folyamatban., a Pénzügyminisztériumtól további büntetést várunk. Kérdés, hogy mekkora lesz ez az összeg és mikorra várható, lesz-e hozzá többletforrás. Kérdezi, hogy a határidő módosításra érkezett-e írásos válasz.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy a GINOP program pénzügyi vezetője szabadságon van. Ha a képviselő úr elfogadja, az osztályvezető asszony 15 napon belül meg fogja adni a választ, erre a törvény felhatalmazást ad. A határidő módosításra is az osztályvezető asszony tud érdemben válaszolni. A hiánypótlások benyújtásra kerültek.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy úgy látja, hogy minden alkalommal jól esik belerúgni ebbe a projektbe. Írásos válasz még nem érkezett. Kéri, hogy mindenki foglalja össze a hozzászólását, és 1 alkalommal tegye meg, mert nagyon hosszú lesz az ülés.

 

Hartai Béla képviselő kérdezi, hogy hogyan foglalja össze a kérdését, amikor 15 nap múlva kapja meg a választ a felelős döntéshez. Nem tudja, hogy bevállalható-e, van-e rá forrás. Egyetért azzal, hogy lehetőség szerint egy hozzászólás legyen, de akkor megfelelő viszontválasz szükséges, nem olyan információ, amivel nem lehet mit kezdeni.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri a jegyző asszony segítségét a név szerinti szavazás lebonyolításához.

 

Wolf Viktória jegyző névsor szerint olvassa a képviselők nevét és jegyzőkönyvben rögzíti a szavazást:

 

Borbélyné Galambos Gabriella  képviselő    igen

Forintos Ervin képviselő                           igen

Hartai Béla képviselő                             nem szavazott

Krisztin N. László polgármester               igen

Mékli Bernadett képviselő                        nem szavazott

Takács Lajos képviselő                           nem szavazott

Török Zoltán alpolgármester                    igen

(A név szerinti szavazásról készített jegyzőkönyv jelen jegyzőkönyv melléklete.)

Krisztin N. László polgármester megállapítja, hogy a képviselő-testület 4 igen szavazattal (3 fő nem szavazott) a határozat elfogadásáról döntött.

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – név szerinti szavazással – 4 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül (3 fő nem szavazott) meghozza az alábbi:

Név szerinti szavazás:

Borbélyné Galambos Gabriella      igen

Forintos Ervin                           igen

Hartai Béla                               nem szavazott

Krisztin N. László                    igen

Mékli Bernadett                         nem szavazott

Takács Lajos                             nem szavazott

Török Zoltán                             igen

438/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozata

„A „Tátika” műemléki épület felújítása” – közbenső döntés

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kbt. 81.§-ára tekintettel uniós eljárásrend szerinti „A „Tátika” műemléki épület felújítása” tárgyában indított nyílt közbeszerzési eljárásban

  1. a bírálóbizottság javaslatát megismerve az eljárást eredményesnek nyilvánítja.
  2. a bírálóbizottság javaslatát megismerve az "SZ-L" BAU Építőipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság ajánlattevő ajánlatát érvényesnek nyilvánítja.
  3. a bírálóbizottság javaslatát megismerve az "SZ-L" BAU Építőipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságot az eljárás nyertesének nyilvánítja.
  4. felkéri és felhatalmazza a FAKSZ-t a szükséges intézkedések megtételére és felhatalmazza a polgármestert a vállalkozási szerződés aláírására és a szükséges intézkedések megtételére.
  5. felkéri a Badacsonytomaji KÖH illetékes ügyintézőjét, hogy a döntésről a FAKSZ-t értesítse azonnali hatállyal.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Dr. Szőke István FAKSZ

BB tagok

Tamás Lászlóné osztályvezető

5./ Napirendi pont

KÖH 2020. évi teljesítés elszámolása

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 5. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a bizottság javaslatával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, 1 tartózkodással és ellenszavazat nélkül (2 fő nem vett részt a szavazásban) meghozza az alábbi:

 

439/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozata

a KÖH 2020. évi teljesítés elszámolásáról

 

Badacsonytomaj Város  Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal 2020. évi elszámolását elfogadja.
  2. a 2020. évi pénzmaradványból Ábrahámhegy Község Önkormányzatát megillető 963.122,- Ft illetve Balatonrendes Község Önkormányzatát megillető 268.412,-összeget a KÖH 2021. II. félévi finanszírozási összegbe kéri beszámítani.
  3. felkéri a Költségvetési- és adóosztályt, hogy a szükséges intézkedések megtételéről gondoskodjon.

 

Határidő: elfogadásra azonal

Felelős:   Tamás Lászlóné költségvetési- és adóosztály vezető

 

6./ Napirendi pont

Tájékoztatás Badacsonytomaj Város Önkormányzata 2021. I. félévi gazdálkodásáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 6. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy az önkormányzat gazdálkodásáról nem köteles fél évente tájékoztatást adni, mi ezt megtesszük, függetlenül attól, hogy az államháztartási jogszabályok több évvel ezelőtt hatályon kívül helyezték. Elfogadása nem szükséges, de közzétételre került.

 

Takács Lajos képviselő elnézést kér, de a bizottsági ülésen nem tudott részt venni. Kérdezi, hogy tételesen ki lett-e elemezve az anyag. Egy 34 napirendes bizottsági ülésen általában kevés idő van, javasolja hasonló esetekben egy külön pénzügyi megbeszélés megtartását. Nem tudta alaposan végig nézni, ezért van az, hogy ilyenkor nem szavaz.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy többször felajánlotta, illetve a pénzügyi osztályvezető is felajánlotta a segítségét. Balatonrendes és Ábrahámhegy képviselő-testületének több tagja bejött a hivatalba, minden kérdésükre megkapták a tájékoztatást a költségvetést érintően. Takács Lajos képviselő úrnak is szívesen állunk a rendelkezésére, de nem jött be hozzánk.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a tájékoztatást elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül (3 fő nem szavazott) meghozza az alábbi:

440/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozata

Tájékoztatás Badacsonytomaj Város önkormányzat   2021. I. félévi gazdálkodásáról

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Badacsonytomaj Város Önkormányzat 2021. I. félévi gazdálkodásáról szóló tájékoztatót elfogadásra javasolja.

 

Határidő: elfogadás azonnal

Felelős:    Krisztin N. László polgármester

Tamás Lászlóné költségvetési- és adóosztályvezető

7./ Napirendi pont

Alpolgármesteri költségtérítés felajánlása

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 7. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e.

 

Török Zoltán alpolgármester elmondja, hogy a megválasztásakor jelezte, hogy a költségtérítését nem kívánja felvenni. A jegyző asszony elmondta, hogy hogyan történik a felajánlása, javasolta, hogy ne havonta, hanem 3 hónapra előre nevezze meg, hogy melyik civil szervezetnek szeretné felajánlani. Jövő hónapban a Sportegyesületnek, utána a Keresztény Egyháznak, majd az Óvodának ajánlja fel.

 

Mékli Bernadett képviselő elmondja, hogy azért szavazott a bizottsági ülésen nemmel, mert nem tudja, hogy mit ajánl fel, hiszen a bizottsági ülésen lemondott róla azzal, hogy nem tart rá igényt.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy rossz kifejezést használt.

 

Mékli Bernadett képviselő megjegyzi, hogy azt mondta, hogy nem tart rá igényt, lemond róla. Olyanról történik a szavazás, amiről nem lehetne szavazni. Örül a szép gesztusnak, de marad az önkormányzatnál a pénz, mert lemondott róla az alpolgármester úr.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő szerint értelmezési probléma van.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy az önkormányzati törvény idevonatkozó szabályai szerint a lemondás írásbeli nyilatkozattal történhet, ilyen nyilatkozat nem született. Nem hallgatta vissza, hogy pontosan mi hangzott el, az ilyen parttalan vitától, személyeskedéstől erősen távol szeretné tartani magát. Ezt a vitát máshol kellene lefolytatni. Az alpolgármesteri költségtérítés az önkormányzat kasszájában olyan jelleggel marad benne, hogy a járulékos vonzata nem kerül megfizetésre. A költségtérítésről az alpolgármester úr rendelkezik, az, hogy kinek a javára adja át, a személyes döntése. Kéri a testületet, hogy ha a határozati javaslattal egyetértenek, erről szavazzanak. Ha módosító indítványuk van, arra külön szavazást kell a polgármester úrnak elrendelni.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy eléggé egyértelmű volt, hogy mit fogadtak el az alpolgármesteri fizetéssel és költségtérítéssel kapcsolatosan. A pontos szöveget nem tudja, de ha van lehetőség, akkor az érintett szervezetek kapják meg a támogatást. Nem szeretné, ha a határozatukkal ellentétes határozat születne. Ha adott szinten ellentét van ebben a részben, és Török Zoltán nem tudja átadni a támogatást, akkor szívesen átvállalja helyette, így megkaphatják a civil szervezetek. Ezen ne múljon.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy a jegyző asszony elmondta az előbb, hogy mi a helyzet. Szavazás következik. Kéri, hogy aki az előterjesztés szerinti határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal és tartózkodás nélkül (2 fő nem vett részt a szavazásban) meghozza az alábbi:

441/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Alpolgármesteri költségtérítés felajánlása

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. az alpolgármester felajánlása alapján a költségtérítés 37.000,- Ft/hó összegéből egy-egy havi összeggel  a Badacsonytomaji Sportegyesületet , a RK Egyházközösséget, és a Pipitér Óvodát  támogatja
  2. felhatalmazza a polgármestert a támogatási szerződések aláírására.
  3. felkéri a Hivatalt a szükséges intézkedések megtételére.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

Támogatási szerződésre 8 nap

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Cseh Dénesné pénzügyi ügyintéző

8./ Napirendi pont

Gyermekorvos helyettesítéséről

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 8. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy a gyermekorvos helyettesítéséről kötelező döntést hozni. Kéri, hogy mindenképpen kerüljön elfogadásra, mert nemcsak a doktornőt segíti, hanem a jogszabályi megfeleltetést is szolgálja.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki az előterjesztés szerinti határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

442/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Gyermekorvos helyettesítéséről

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Felkéri Badacsonytördemic, Ábrahámhegy, Salföld és Balatonrendes önkormányzatait hatalmazzák fel Badacsonytomaj Város Önkormányzatát hogy  Dr. Dorner Mária gyermekorvossal szerződést kössön Dr. Horváth Margit alkalmazott gyermekorvos helyettesítésére.
  2. Felkéri a polgármestert az érintett önkormányzatoktól a Képviselő-testületi határozatokat kérje be.
  3. felhatalmazza Krisztin N. László polgármestert a társönkormányzatok határozatai megérkezését követően a szerződés megkötésére.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

szerződésre határozatok beérkezését követően

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Tamás Lászlóné Kvi és adó osztályvezető

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a gyermekorvosnak szolgálati járművet ígértünk, e tekintetben hamarosan dönteni kell. Szolgálati lakást nem tudtunk biztosítani, de egyre több esetben felmerül ennek a szükségessége. A bizottsági ülésen elhangzott, hogy a Keresztúry házban egy-két lakás kialakítható lenne. Javasolja Török Zoltán alpolgármester és Forintos Ervin képviselő irányításával egy műszaki szakembert felkérni annak vizsgálatára, hogy milyen jellegű átalakításokra van szükség és ez milyen költséget jelentene.

 

 

9./ Napirendi pont

RANOLDER HÉSZ módosításról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 9. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e.

 

Hartai Béla képviselő kéri az 1. pont javítását, illetve kiegészítését azzal, hogy az ingatlan terepszint alatti részének a 10 %-a építhető be.

 

Forintos Ervin képviselő megjegyzi, hogy ugyanezt akarta mondani, de nem ez volt a kérelemben.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy az egyeztetésen részt vett a településtervező, az Állami Főépítészi Iroda  és a Nemzeti Park képviselője is. A felsőbb szintű jogszabály maximum ezt engedi meg ezen a területen, a határozati javaslat ennek megfelelően készült. Nem a felépítmény 10 %-áról van szó, hanem az ingatlanról. Ha az egyeztetési szakasz lezárul, akkor rendeletalkotás fog következni, ha bármelyik hatóság módosítást eszközöl, akkor ez nem valósítható meg.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

443/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Ranolder HÉSZ módosításról

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testülete

  1. az előterjesztés szerint Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 346/2020. (XI.05.) képviselő-testület határozatát, és annak mellékletét a következők szerint módosítja:

„A mai napon elhatároztam Badacsonytomaj Város Önkormányzata településrendezési eszközeinek módosítását, melyet az alábbi tételes program szerint kívánok megvalósítani:

HÉSZ normaszöveget, szabályozási tervet, és településszerkezeti tervet is érintő kezdeményezések:

  1. 1. Új Má-1* övezet kialakítása, melyben földfelszínen építhető alapterület legfeljebb 300 m2, a terepszint alatti beépítés legfeljebb 10% lehet” szerint
  2. 2. a HÉSZ 30. § (2) bekezdésébe, és az Új Má-1* övezetbe, a történelmi lakóházak esetén a lakó funkció megengedése meghatározás beemelése

Az 1) programpont 1. és 2. alpontjaiban szereplő módosítás megindításának előfeltétele a kérelmezővel a településrendezési eszközök módosítási folyamatának finanszírozására is kiterjedő településrendezési szerződés megkötése.

A szükséges egyeztetést vonatkozó a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 32. § (1) bekezdés b) pontja szerinti „egyszerűsített eljárás” egyeztetési eljárás szabályai szerint folytatja le az önkormányzat.

A tervezési programban elhatározott módosítások lehetőségét megalapozta, hogy a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet záró rendelkezéseiben a 45. § (2) bekezdésében szereplő határidő 2021. december 31-re változott.

A módosításokat előzőek alapján a jelenleg hatályos településrendezési eszközök foltszerű és részleges módosításával, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Kormányrendelet 2012. augusztus 06-án hatályos településrendezési tartalmi követelményeinek és jelmagyarázatának alkalmazásával hajtom végre.”

 

  1. felkéri a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal illetékes ügyintézőjét, hogy a megbízott településtervezőt tájékoztassa a döntésről, továbbá felkéri az ügyintézőt a szükséges szerződésmódosítások előkészítésére.
  2. felkéri a megbízott településtervezőt, hogy a módosított határozat alapján a településrendezési eszközök módosításához kapcsolódó dokumentumokat készítse elő.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

10./ Napirendi pont

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 229/2019. (VI.26.) határozata módosításáról II.

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 10. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatokat nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e.

 

Wolf Viktória jegyző javasolja a II. határozati javaslat 3. pontját kivenni, amennyiben szavazásra kerül sor.

 

Hartai Béla képviselő megjegyzi, hogy nem látja az anyagban azt az önkormányzat és a Laposa Birtok Kft. által aláírt megállapodást, melyet az ügyvéd úr készített elő, így nehezen tudja értelmezni az előterjesztést.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy egy szándéknyilatkozatot küldtünk ki, de nem az anyag részeként. Az ügyvéd úr és Laposa úr jelenlétében folytatott megbeszélésnek az volt a tárgya, hogy jó lenne napirend keretében tárgyalni arról is, hogy a Neptun előtti útszakasz felső részénél közel az út fele és az árok is a Hableány területéhez tartozik. Miután egészen közel volt a testületi ülés időpontja, az ügyvéd úr azt javasolta, hogy kössön a két fél egy szándéknyilatkozatot, hogy ezt a problémát meg kívánja oldani. Szükség lesz egy földmérő bevonására, majd ezt követően készül egy szerződéstervezet, mely ismét a testület elé kerül.

 

Dr. Végh József ügyvéd megjegyzi, hogy nem tud ő sem többet mondani.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy előbb készült el az előterjesztés, majd utána született meg a szándéknyilatkozat. A II. számú határozati javaslat az előterjesztés szerint döntene e vonatkozásban. A 3. pont kihúzásra kerül. Az első pedig a HÉSZ módosítással kapcsolatos javaslat.

 

Laposa Bence elmondja, hogy úgy gondolja, hogy az előzetes megbeszéléseken kialakult egy olyan közös érdek, ami mindenki számára jó lehet. Egyszerre rendezhető lenne a HÉSZ módosítás és a területi kérdések egy kompromisszumos megoldás keretében.  Elmondja, hogy a polgármester jogi garanciát kért arra, hogy ha megtörténik a HÉSZ módosítás, nem áll el a területi kérdések rendezésének szándékától. A garanciát biztosítja az önkormányzat felé.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki az előerjesztés szerinti I. határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 5 igen szavazattal, 1 tartózkodással és ellenszavazat nélkül (1 fő nem szavazott) meghozza az alábbi:

444/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 229/2019.(VI.26.) határozata módosításáról II.

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testülete

  1. az előterjesztés szerint Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 229/2019.(VI.26.) képviselő-testület határozatát a következők szerint módosítja:

„Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a mai napon elhatározta településrendezési eszközeinek módosítását, melyet az alábbi tételes program szerint kíván megvalósítani.

1. A településszerkezeti tervet, a HÉSZ normaszövegét és szabályozási terveket egyaránt érintő módosítások: Hableány környezetében zöldterület kijelölés módosítása a Badacsonytomaj 0181 helyrajzi szám alatti ingatlan 5372 m2 zöldterület áthelyezésével”

  1. felkéri a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal illetékes ügyintézőjét, hogy a megbízott településtervezőt tájékoztassa a döntésről.
  2. felkéri a megbízott településtervezőt, hogy a módosított határozat alapján a településrendezési eszközök a programpont szerinti részleges módosítási eljárásában való intézkedés megtételére.
  3. felkéri a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal illetékes ügyintézőjét a szükséges szerződésmódosítások előkészítésére.

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

 

11./ Napirendi pont

HÉSZ módosításról – Badacsonytomaj 1017. és 1015/1. hrsz-ú ingatlanok vonatkozásában (Baranics András és Kolenszky Mihályné)

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 11. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága nem javasolja az átfogó HÉSZ módosítás során figyelembe venni a kérelmet.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e.

 

Hartai Béla képviselő megjegyzi, hogy többször elhangzott, hogy a hasonló beadványok automatikusan kerüljenek be az átfogó rendezési terv módosítási csomagba. Órákat töltenek olyan kérdésekre, melyek nem ide tartoznak. Javasolja, hogy ezt ne most tárgyalják meg.

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki egyetért azzal, hogy az átfogó HÉSZ módosítás keretében egy későbbi időpontban térjenek vissza erre a kérésre, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

 

446/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

HÉSZ módosításról - Badacsonytomaj 1017 és 1015/1 helyrajzi számú ingatlanok vonatkozásában

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Badacsonytomaj 1017 és 1015/1 helyrajzi számú ingatlanok vonatkozásában benyújtott HÉSZ módosításról szóló kérelmet az átfogó HÉSZ módosítás során javasolja figyelembe venni.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

kérelmező értesítésére 15 nap

Felelős:    Krisztin N. László polgármester

Szabó Zoltán főépítész

Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

12./ Napirendi pont

HÉSZ módosításáról – Badacsonytomaj 1435.  hrsz-ú ingatlan

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 12. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága nem javasolja az átfogó HÉSZ módosítás során figyelembe venni a kérelmet.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Javasolja a kérelmet az átfogó HÉSZ módosítás során figyelembe venni. Kéri, hogy aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

 

447/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

HÉSZ módosításról - Badacsonytomaj 1435 helyrajzi számú ingatlanok vonatkozásában

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Badacsonytomaj 1435 helyrajzi számú ingatlan vonatkozásában benyújtott HÉSZ módosításról szóló kérelmet az átfogó HÉSZ módosítás során javasolja figyelembe venni.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

kérelmező értesítésére 15 nap

Felelős:    Krisztin N. László polgármester

Szabó Zoltán főépítész

Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

13./ Napirendi pont

Balogh Csaba kérelme (HÉSZ módosításról)

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 13. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a kérelem már többször volt a testület előtt, legutóbb elutasító határozat született. Az ügy végig ment a folyamaton, majd ezt követően utasította el a testület többsége. Balogh úr jelen van, kéri, hogy foglaljon helyet az asztalnál. Kérdezi, hogy kíván-e hozzászólni.

 

Balogh Csaba megköszöni a lehetőséget, hogy röviden hozzászólhat. Elmondja, hogy nem egy ingatlanról van szó. A 070/7. hrsz-ú út a jelenleg érvényes HÉSZ szerint keresztül halad a meglévő bazalt pincéken, melyek működnek és Badacsony arculatához hozzátartoznak.  A jelenleg érvényes szabályozás ezeknek a pincéknek az elbontását megalapozza. Az érintett szőlőgazdák kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy előnyösebb lesz később ezeket a pincéket elbontani. Extrém helyzet van, mert amikor az eredeti szabályozási terv a döntéselőkészítők előtt volt, ezekről a pincékről nem volt tudomása a testületnek. Itt nem gazdasági érdekek és gazdasági befektetési szándékok húzódnak meg, hanem az, hogy az 1970. körül épült pincéket megtarthassák. A főépítész úrral egyeztetett. Az utat feljebb kellene tolni olyan területre, ahol nincsenek ilyen földi pincék. Ha egyirányú lenne az út, akkor 9 métert kellene kiszabályozni. Ez a legfontosabb cél, semmi más. Az interneten megnézte a június 30-i ülést, az ott elhangzottakkal egyetért. Figyelembe kell venni, hogy ki milyen céllal kíván HÉSZ módosítást kezdeményezni. Nincs befektetési szándéka, a szülei itt dolgoztak, ő is a saját kezével pucolta ki a területét, nem tud érzelem mentesen beszélni erről. Azért fogalmazódott meg a kérésük, hogy ne építsenek mások oda palotákat, szeretnék a pincéket megtartani, ha lehet, szeretnének majd ideköltözni. Minden pince úgy épület meg, hogy a kerítés vonalától 2,5 méterre van a vége. Ha ott egy kb. 50 m2-es felépítmény megépülhet, az nem zavaró. Nagy könnyebbség lenne, ha a HÉSZ így módosulna.

 

Hartai Béla képviselő szerint amire ott út lesz, addigra több komplex HÉSZ módosításra is sor kerül. Javasolja a többivel együtt megtárgyalni, egységes szerkezetben megpróbálni érvényesíteni. Ebben a pillanatban, külön ez számára nem releváns.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy szavazatával korábban kifejezte, hogy ezzel nem igazán ért egyet. Több ilyen kérelem van, a testület csak kis részével értett egye. Azt gondolja, hogy a folyamat végig ment a szakhatóságokon, a település érdekeivel nem ellentétes. Javasolja nem új igényként kezelni. Javasolja a döntést most meghozni. A határozati javaslatot teszi fel szavazásra. Kéri, hogy aki egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, 1 tartózkodással és ellenszavazat nélkül (2 fő nem szavazott) meghozza az alábbi:

448/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

155/2021.(VI.30.) képviselő-testületi határozat módosításáról

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. az előterjesztés szerint Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 155/2021. (VIII.25.) képviselő-testület határozatát a következők szerint módosítja:

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Veszprém Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodájának végső szakmai állásfoglalása és a lezárt partnerségi egyeztetés alapján, kizárólag az – tervezett módosítások szerinti –

3.f) „Badacsonytomaj 070/3 hrsz-ú ingatlan tulajdonosának kérésére a földalatti beépítés előírásainak módosítása úgy, hogy arra előkerten belül is lehetőség legyen az építési helyen belül, továbbá 12 m-re kiszabályozott út szélességének csökkentésére 9 m-re és egyirányú forgalom kialakítására”

programpontra vonatkozóan módosítja Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Badacsonytomaj Város Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 8/2010. (IX. 29.) önkormányzati rendeletét, a módosítás további programpontjainak vonatkozásában a későbbiekben hozza meg döntését.”

  1. felkéri a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal illetékes ügyintézőjét, hogy a megbízott településtervezőt tájékoztassa a döntésről.
  2. felkéri a megbízott településtervezőt, hogy a módosított határozat alapján a településrendezési eszközök módosításához kapcsolódó dokumentumokat készítse elő.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Gyimesi Mónika műszaki ügyintéző

Planteus Kft.

Szabó Zoltán főépítész

 

14./ Napirendi pont

Vörös Gábor kérelme (HÉSZ módosításról)

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 14. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e.

 

Wolf Viktória jegyző kéri, hogy ha a többség támogatja a kérelmet, akkor az elfogadott határozatot rendeleti szinten is meg kell erősíteni. A rendelet kihirdetésére is sort kell keríteni, hogy az előbb elfogadott kérelem hatályosuljon. A HÉSZ módosítása kizárólag a 3/f. pont vonatkozásában kerülne a rendeletbe az előző napirend kapcsán, illetve itt az 5/a. pont vonatkozásában.

 

Hartai Béla képviselő megjegyzi, hogy ezt a kérelmet is elutasította a testület, most újra vissza lett hozva. Kérdezi, hogy mi értelme van, hogy addig hozunk vissza dolgokat a testület elé, amíg úgy nincs szavazás, ahogy mások gondolják.

 

Wolf Viktória jegyző elfogadva a képviselő úr véleményét elmondja, hogy azért hoztuk vissza, mert mindkét ügyfél a képviselő-testület utolsó döntését követően ismételt megkereséssel fordult az önkormányzathoz. Vannak olyan programpontok, melyekben nem érkezett be újabb megkeresés. Ha lesz, akkor az is kötelező jelleggel elő kell készíteni. Tehát ezért kerültek vissza, nem pedig az önálló aktivitásunk eredményeképpen.

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki az előterjesztés szerinti határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 1 tartózkodással (3 fő nem szavazott) nélkül meghozza az alábbi:

449/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

157/2021. (VI.30.) képviselő-testületi határozat módosításáról

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 157/2021. (VIII.25.) képviselő-testület határozatának módosítását nem fogadja el.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Gyimesi Mónika műszaki ügyintéző

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy kizárólag a 3/f. pont esetében a HÉSZ módosítás rendeleti megerősítéséről is szavaznia kell a Képviselő-testületnek.

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki a rendelet módosításával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül (3 fő nem szavazott) nélkül megalkotja:

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének

18/2021. (IX.03.) önkormányzati rendelete

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Badacsonytomaj Város Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló

8/2010. (IX.29.Ö önkormányzati rendelete módosításáról

15./ Napirendi pont

Tájékoztatás – Állami tulajdonú ingatlanok felajánlása önkormányzat részére Magyar Falu Program keretében

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 15. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az MNV Zrt. egy olyan ingatlant is felajánlott, melyet nem tehetett volna meg. Ebben kérnek pontosítást és elnézést. A felajánlást csak csomagban lehetett elfogadni.

 

Hartai Béla képviselő szeretné az anomáliát eloszlatni, nincs benne a 1011. hrsz-ú ingatlan és nem is volt benne. Ezért nem szavazott róla.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy az MNV. Zrt. arról adott tájékoztatást, hogy a 1012. hrsz-ú ingatlan is felajánlásra került, ami egységet képez a 1011-es ingatlannal. A felajánlás a 1012-es in ingatlanra vonatkozott.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

450/2021.(VIII 25.) Képviselő-testületi határozat

Tájékoztatás - Állami tulajdonú ingatlanok felajánlása önkormányzat részére Magyar Falu Program keretében

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Tájékoztatás - Állami tulajdonú ingatlanok felajánlása önkormányzat részére Magyar Falu Program keretében tárgyú előterjesztést megismerte és a tájékoztatást tudomásul veszi

 

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Tóth Lászlóné ügyintéző

16./ Napirendi pont

Egry József Emlékmúzeum állományvédelmi helyszíni bejárás

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 16. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága nem javasolja felkérni az intézményvezetőt a válaszlevél megfogalmazására.

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy Nagy László beteg, ezért nem tud itt lenni az ülésen. Helyszíni bejárásra került sor, melyen a Megyei Múzeum vezetője és munkatársai, illetve ő is részt vett. Az épület hosszabb ideje használaton kívül van, nem olyan körülmények voltak, mint a kiállítások alatt. Megjegyezték, hogy az Egry képeket szállító ládák gombásodtak, nehezen eldönthető, hogy mi okozta ezt. Egyelőre az a javaslat, hogy ezt a ruhát ne húzzuk magunkra. Elvileg kérvényeztük, hogy az állami ingatlanok közül az Egry Múzeumot tulajdonba visszakérjük. Javasolja, hogy addig a Megyei Múzeum Igazgatóság vizsgálja meg, hogy a ládáktól történt-e a fertőzés, vagy a múzeumban való tárolástól.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy a határozati javaslat 2. pontja szerint a kulturális intézmény gondoskodjon az épület fertőtlenítéséről. Javasolja ennek a pontnak a kivételét, mert ennek nincs valós indoka.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy az ő hozzászólása is erről szólt.

 

Hartai Béla képviselő szerint el kell határolódni attól, hogy a legkisebb jelét is adjuk annak, hogy a képek az épületen belül károsodtak. A kulturális intézmény vezetője elmondta, hogy a képeket sértetlen állapotban adták vissza, valószínűsíthető, hogy a szállítás alatt történhetett bármi, ami nem a mi felelősségünk.

 

Krisztin N. László polgármester egyetért, de nem feltétlenül kell ezt javaslatba foglalni. Az idén próbálkoztunk Hartai Béla segítségével egy segítő üzemeltetőt hozni, aki vállalta volna a kulturális intézménnyel együttműködve az épület hasznosítását a badacsonytomaji kultúra javára. Egyeztetni kell a Múzeum Igazgatósággal, hogy számíthatunk-e a képekre. Ha nem, akkor más típusú üzemeltetésben kell gondolkodni. Az önkormányzatnak 11 darab Egry képe van[L1] . Ezt a dolgot le kell zárni a Múzeum Igazgatósággal, egyetért azzal, hogy a határozatban egy mondat legyen, miszerint megismertük és tudomásul vettük az előterjesztést.

 

Forintos Ervin képviselő javasolja, hogy a Múzeum Igazgatóság tegyen javaslatot arra, hogy a badacsonytomaji önkormányzat tulajdonában lévő képek hol és milyen formában lesznek láthatóak, ha már itt nem lehetnek. Senkinek sem jó, ha évekig ládákban tárolják őket.

 

Krisztin N. László polgármester alapvetően egyetért, de az a félelme, hogy ez annak a kinyilatkoztatása, hogy elfogadjuk, hogy nem itt, hanem máshol, akár külföldön lesznek a képek. Kérdezi, hogy ennek a függvényében is fenntartja-e a javaslatot Forintos Ervin képviselő.

 

Forintos Ervin képviselő elmondja, hogy mondják meg, hogy milyen megoldások jöhetnek szóba.

 

Krisztin N. László polgármester javasolja egyeztetni a múzeummal. A határozati javaslat első mondatát javasolja elfogadásra. Kéri, hogy aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

450/2021.(VIII 25.) Képviselő-testületi határozat

Tájékoztatás - Állami tulajdonú ingatlanok felajánlása önkormányzat részére Magyar Falu Program keretében

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Tájékoztatás - Állami tulajdonú ingatlanok felajánlása önkormányzat részére Magyar Falu Program keretében tárgyú előterjesztést megismerte és a tájékoztatást tudomásul veszi

 

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Tóth Lászlóné ügyintéző

Krisztin N. László polgármester 10.10 órakor szünetet rendel el.

A Képviselő-testületi ülés 10.30 órakor folytatódik.

Szavazásra jogosult képviselők száma: 6 fő

Hiányzik Krisztin N. László polgármester

17./ Napirendi pont

Tájház udvari 1. sz. üzlet hasznosításáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 17. melléklete)

Hozzászólások

Török Zoltán alpolgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot. Megjegyzi, hogy nem érkezett pályázat.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Megjegyzi, hogy beszéltek arról, hogy folyamatosan ki kell írni a pályázatot.

Török Zoltán alpolgármester javasolja változatlan feltételekkel, legalább december 31-ig folyamatosan kiírni a pályázatot. Ha lesz érvényes pályázat, akkor kerüljön ismét a testület elé.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy az eredménytelenségről is dönteni kell. Ha kétszer eredménytelen a pályázat, akkor dönthet a polgármester a bérbeadásról. A pályázati feltételek változtak, ezért került a testület elé újfent.

 

Török Zoltán alpolgármester kéri, hogy aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Hartai Béla képviselő kérdezi, hogy nincs hozzászólási lehetőség? Javasolja lejjebb vinni az üzlet árát, a jelenlegi 540 eFt-ról 400 eFt-ra.

 

Krisztin N. László polgármester 10.33 órakor érkezett vissza a terembe.

Az ülés vezetését visszaveszi.

 

Török Zoltán alpolgármester 40 eFt/hó bérleti díjat javasol, megjegyzi, hogy első körben 1 millió forintról volt szó.

 

Mékli Bernadett képviselő javasolja alacsonyabb összeggel meghirdetni.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további javaslat van-e.  Megállapítja, hogy nincs. Az utolsó módosító indítványt teszi fel szavazásra. Kéri, hogy aki a 40 eFt/hó bérleti díjjal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2 igen szavazattal, 4 ellenszavazattal és 1 tartózkodással meghozza az alábbi:

452/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Tájház udvari 1.sz. üzlet induló bérleti díjáról – módosító indítvány

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Török Zoltán alpolgármester módosító indítványát, mely szerint a Tájház udvari 1.sz. üzlet induló bérleti díja 40.000,-Ft/hó+rezsiköltség összegben kerüljön a pályázati felhívásban – nem fogadja el.

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki a 400 eFt/év bérleti díjjal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 3 igen szavazattal, 3 ellenszavazattal és 1 tartózkodással meghozza az alábbi:

453/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Tájház udvari 1.sz. üzlet induló bérleti díjáról – módosító indítvány

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Hartai Bála képviselő módosító indítványát, mely szerint a Tájház udvari 1.sz. üzlet induló bérleti díja 400.000,-Ft/év+rezsiköltség összegben kerüljön a pályázati felhívásba nem fogadja el.

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további módosító javaslat van-e. Megállapítja, hogy nincs. Elmondja, hogy marad az eredeti bérleti díj, a határozati javaslat szerint 540 eFt. Kéri, hogy aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, 3 ellenszavazattal és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

454/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Tájház udvari 1. sz. üzlet hasznosítása

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. I. az önkormányzat 1/1 tulajdonát képező ingatlan hasznosítása céljából a Badacsonytomaj 120/2 helyrajzi számú ingatlanon levő ún. Tájház udvari 1. sz. üzletet, és a hozzátartozó helyiségekre vonatkozóan ismételten pályázat kiírását rendeli el az alábbiak szerint:
  2. 1. vagyontárgy adatai, műszaki állapota:

a)      8258 Badacsonytomaj, hrsz. 120/2 (Tájház udvari 1. sz. üzlet)

b)     területe: 26,23 m2

c)      megnevezése: kivett bolt, udvar

d)     műszaki állapota: új

e)      vagyon jellege: forgalomképtelen

  1. 2. a hasznosítás módja: bérbeadás
  2. 3. a pályázati feltételek meghatározása:

a)    Pályázat beérkezésének ideje, módja: 2021. szeptember 16. napja 10,00 óra, személyesen, vagy postai úton zárt borítékban (a borítékra rá kell írni („Pályázat Tájház udvari 1. sz. üzlet bérbeadására”)

b)   Pályázat bontásának helye, ideje: 2021. szeptember 16. napja 10,00 óra Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal Rózsakő terme (8258 Badacsonytomaj, Fő utca 14. földszint)

c)    Induló bérleti díj: 540.000,-Ft/év+rezsiköltség, melynek megfizetése havonta egyenlő részletben történik (45.000,- Ft/hó).

d)   Szerződéskötéssel kapcsolatos határidő: képviselő-testületi döntés utáni 15. napig.

e)    A bérleti jogviszony időtartama: kezdete a döntést követően legkésőbb a 15. napig – a birtokbavétel napjától számított 5. év vége

f)     Licitösszeg emelésének mértéke: 20.000,- Ft

g)    NAV adóigazolás, hogy pályázó adótartozással nem rendelkezik.

h)   Helyi önkormányzati igazolás, hogy pályázónak az önkormányzattal szemben (székhely, telephely, fióktelep szerint illetékes önkormányzati igazolás) fennálló tartozása nincs.

i)      Nyilatkozat az egy évre megajánlott bérleti díj összegéről, mely nem lehet kevesebb 540.000,- Ft/év (45.000,-Ft/hó) bérleti díj + rezsiköltség összegnél.

j)      Nyilatkozat, hogy pályázó a bérleti díj összegét havonta egyenlő részletben (45.000,-Ft/hó) Badacsonytomaj Város Önkormányzatának az OTP Bank NyRt-nél vezetett 11748052-15427504 számú számlájára átutalással határidőben teljesíti.

k)    A pályázaton résztvevőknek kauciót kell fizetni. A kaució összege három havi bérleti díj. A kauciót Badacsonytomaj Város Önkormányzatának az OTP Bank NyRt-nél vezetett 11748052-15427504 számú számlájára átutalással kell megfizetni, legkésőbb a pályázat leadásának napjáig. Az igazoló szelvény másolatát a pályázathoz kell csatolni. A pályázati tárgyaláson eredményt el nem érő pályázók részére a kaució az elbírálást követő 8 napon belül visszafizetésre kerül. A kaució összege sikeres pályázat esetén az Önkormányzatnál óvadék címén letétbe helyezésre kerül, mely a bérleti jogviszony megszűnésekor – amennyiben bérbeadónak bérlő felé követelése nincs – visszajár a bérlőnek egyösszegben.

Az óvadék értéke a bérleti jogviszony időtartama alatt kielégítési alapot biztosít bérbeadó számára arra az esetre, ha a bérlő a bérleti szerződésben vállalt bérleti díj vagy vele azonos elbírálás alá eső fizetési kötelezettségét felhívás ellenére nem teljesíti.

l)      Nyilatkozat arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, és magára nézve kötelező érvényűnek ismeri el.

m) A pályázó nyilatkozata arról, hogy hozzájárul pályázatának nyilvános ülésen történő elbírálásához

n)   Pályázó nyilatkozata arról, hogy hozzájárul, hogy személyes adatainak kezeléséhez és annak a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal számítógépes adatbázisában történő rögzítéséhez.

  • o)   Pályázó nyilatkozata arról, hogy vállalja a pályázat benyújtásával egyidejűleg az üzlet működésére vonatkozó koncepcióterv benyújtását (működésre, vagy működtetésre vonatkozó koncepcióterv).

p)   Pályázó nyilatkozata arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a bérleményben nem folytathat átalakításokat, felújításokat.

q)   A pályázó nyilatkozata arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a pályázatában rögzített koncepcióterv szerinti rendeltetést a birtokbavétel napjától kezdve a szerződésben foglalt 5. év végéig fenntartja.

r)     A pályázó nyilatkozata arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a bérleményt a bérleti jogviszony fennállásának ideje alatt telephelyeként vagy fióktelepeként a cégjegyzékbe nem tünteti fel.

s)    A pályázó nyilatkozata arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a bérleményt vagy annak bármely részét, hányadát albérletbe vagy harmadik személy használatába, üzemeltetésébe nem adja.

 

A pályázatok elbírálásának pontozási szempontjai:

  1. 1. Bérleti díj mértéke: 540.000,- Ft/év + rezsiköltség                                                                                                                   50 pont
  2. 2. Magánszemély állandó lakóhelye legalább 2 éve Badacsonytomaj
    városban van (Képviselő-testület döntés alapján) 10 pont

Ennek vizsgálata során a 2019. január 1-jei állapotot vesszük figyelembe, onnan számítandó a két év. Igazolási módja:

-     személyazonosító igazolvány és lakcímkártya másolata vagy

-     személyi igazolvány másolata

  1. 3. Gazdálkodó szervezet székhelye vagy telephelye, vagy fióktelepe 2 éve legalább Badacsonytomaj városban van. (Képviselő-testület döntés alapján) 20 pont
    Ennek vizsgálata során a 2019. január 1-jei állapotot vesszük figyelembe.
    Igazolási módja:

-     egyéni vállalkozó esetén: vállalkozói igazolvány másolat, vagy igazolás az egyéni vállalkozó nyilvántartásba vételéről dokumentum másolati példánya

-     jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság esetén: 60 napnál nem régebbi cégkivonat.

  1. 4. Pályázó Badacsonytomaj Város Önkormányzatával szerződésben áll, vagy állt önkormányzati tulajdonú ingatlan bérletére (Képviselő-testület döntés alapján) 10 pont

Igazolási módja: szerződés másolata

 

A pályázatok elbírálásának szempontja:

Az adott üzlethelyiségre a legtöbb pontszámot kapott nyer. Azonos pontszám esetén a nyertes licit alapján kerül kiválasztásra.

 

  1. II. felkéri a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Osztályát, hogy a pályázati dokumentációk előkészítésére és közzétételére.
  2. III. a pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a pályázati eljárást indokolás nélkül eredménytelennek nyilvánítsa.

 

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester, Gyimesi Mónika műszaki     ügyintéző

18./ Napirendi pont

Felső-bazársori 3. számú üzlet hasznosításáról – Pályázat elbírálása

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 18. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti I. határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek. A II. és III. határozati javaslatot elfogadásra javasolja.

Forintos Ervin képviselő megjegyzi, hogy a határidők nem kerültek beépítésre.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy az első határozati javaslat eredménytelennek nyilvánítja a pályázati eljárást. A II-III. az új pályázati kiírásokat tartalmazza, a pályázatok benyújtásának határidejéül szeptember 16.-át javasolja. Megjegyzi, hogy külön kell szavazni a határozatokról.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki az előterjesztés szerinti I. határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

455/2021.(VIII.02.) Képviselő-testületi határozat

Felső-bazársori 3. számú üzlet hasznosításáról – pályázat elbírálása

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. dönt abban, hogy a Felső-bazársori 3. számú üzlet hasznosítására vonatkozó pályázati dokumentációt megismerte és a pályázati eljárást eredménytelennek nyilvánítja.
  2. felkéri Krisztin N. László polgármestert, hogy a pályázót értesítse a döntésről.
  3. felkéri a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal illetékes ügyintézőjét a Felső-bazársori 3. számú üzlet hasznosítására ismételt pályázati felhívás előkészítésére és közzétételére.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki az előterjesztés szerinti II. határozati javaslattal egyetért, szeptember 16-i határidővel kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

456/2021.(VIII.02.) Képviselő-testületi határozat

Felső-bazársori 3. számú üzlet hasznosításáról

  1. I. Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
  2. az önkormányzat 1/1 tulajdonát képező ingatlan hasznosítása céljából a 8258 Badacsonytomaj 1239 helyrajzi számú ingatlanon levő ún. Felső-bazársori 3. sz. üzletre vonatkozóan ismételten pályázat kiírását rendeli el az alábbiak szerint:
  3. vagyontárgy adatai, műszaki állapota:

a)    8258 Badacsonytomaj, hrsz.: 1239 (Felső-bazársori 3. sz. üzlet)

b)   területe: 15,24 m2

c)    megnevezése: kivett áruház, udvar

d)   műszaki állapota: új, az üzletben villamos energia hálózat kiépítésre került, víz- és szennyvízcsatlakozás nem került kialakításra

e)    vagyon jellege: üzleti vagyon

f)     a hasznosítás módja: bérbeadás

3.  A pályázati feltételek meghatározása:

a)    Pályázat beérkezésének ideje, módja: 2021. szeptember 16. napja 10,00 óra, személyesen, vagy postai úton zárt borítékban (a borítékra rá kell írni („Pályázat Felső-bazársori 3. sz. üzlet bérbeadására”)

b)   Pályázat bontásának helye, ideje: 2021. szeptember 16. napja 10,00 óra Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal Rózsakő terme (8258 Badacsonytomaj, Fő utca 14. földszint)

c)    Induló bérleti díj: 2021. évi 300.000,- Ft/év+rezsiköltség, melynek megfizetése egyösszegben történik és 2022. január 1-jétől 1.150.000 Ft/év+rezsiköltség, melynek megfizetése havi egyenlő részletekben történik.

d)   Szerződéskötéssel kapcsolatos határidő: képviselő-testületi döntés utáni 15. napig.

e)    A bérleti jogviszony időtartama: a birtokbavétel napjától kezdődően 2026. április 30.

f)     Licitösszeg emelésének mértéke: 20.000,- Ft

g)    NAV adóigazolás, hogy pályázó adótartozással nem rendelkezik.

h)   Helyi önkormányzati igazolás, hogy pályázónak az önkormányzattal szemben (székhely, telephely, fióktelep szerint illetékes önkormányzati igazolás) fennálló tartozása nincs.

i)      Nyilatkozat a 2021. évre és 2022. január 1-jétől évenként megajánlott bérleti díj összegéről, mely nem lehet kevesebb

-       2021. évre 300.000,- Ft bérleti díj + rezsiköltség összegnél.

-       2022. január 1-jétől kezdődően 1.150.000 Ft/év + rezsiköltség összegnél.

j)      Nyilatkozat, hogy pályázó a bérleti díj összegét 2021. évben egyösszegben, 2020. január 1-jétől kezdődően havonta egyenlő részletben Badacsonytomaj Város Önkormányzatának az OTP Bank NyRt-nél vezetett 11748052-15427504 számú számlájára átutalással határidőben teljesíti.

k)    A pályázaton résztvevőknek kauciót kell fizetni. A kaució összege három havi bérleti díj. A kauciót Badacsonytomaj Város Önkormányzatának az OTP Bank NyRt-nél vezetett 11748052-15427504 számú számlájára átutalással kell megfizetni, legkésőbb a pályázat leadásának napjáig. Az igazoló szelvény másolatát a pályázathoz kell csatolni. A pályázati tárgyaláson eredményt el nem érő pályázók részére a kaució az elbírálást követő 8 napon belül visszafizetésre kerül. A kaució összege sikeres pályázat esetén az Önkormányzatnál óvadék címén letétbe helyezésre kerül, mely a bérleti jogviszony megszűnésekor – amennyiben bérbeadónak bérlő felé követelése nincs – visszajár a bérlőnek egyösszegben.

l)      Az óvadék értéke a bérleti jogviszony időtartama alatt kielégítési alapot biztosít bérbeadó számára arra az esetre, ha a bérlő a bérleti szerződésben vállalt bérleti díj vagy vele azonos elbírálás alá eső fizetési kötelezettségét felhívás ellenére nem teljesíti.

m) Nyilatkozat arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, és magára nézve kötelező érvényűnek ismeri el.

n)   A pályázó nyilatkozata arról, hogy hozzájárul pályázatának nyilvános ülésen történő elbírálásához

  • o)   Pályázó nyilatkozata arról, hogy hozzájárul, hogy személyes adatainak kezeléséhez és annak a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal számítógépes adatbázisában történő rögzítéséhez.

p)   Pályázó nyilatkozata arról, hogy vállalja a pályázat benyújtásával egyidejűleg az üzlet működésére vonatkozó koncepcióterv benyújtását (működésre, vagy működtetésre vonatkozó koncepcióterv).

q)   Pályázó külön nyilatkozatában vállalja – szerződéses keretek közé foglalásával egyidejűleg – hogy az ingatlanban igényes butiko(ka)t, postapontot, ajándéküzletet üzemeltet a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával. Pályázónak az ettől eltérő funkciókat a pályázatban rögzíteni kell.

r)     Pályázó nyilatkozata arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a bérleményben nem folytathat átalakításokat, felújításokat.

s)    A pályázó nyilatkozata arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a pályázatában rögzített koncepcióterv szerinti rendeltetést a birtokbavétel napjától kezdve a szerződésben foglalt határozott idő lejártáig fenntartja.

t)     A pályázó nyilatkozata arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a bérleményt a bérleti jogviszony fennállásának ideje alatt telephelyeként vagy fióktelepeként a cégjegyzékbe nem tünteti fel.

u)   A pályázó nyilatkozata arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a bérleményt vagy annak bármely részét, hányadát albérletbe vagy harmadik személy használatába, üzemeltetésébe nem adja.

 

A pályázatok elbírálásának pontozási szempontjai:

  1. 1. Bérleti díj mértéke:  ….,- Ft/év + rezsiköltség                                                      50 pont
  2. 2. Magánszemély állandó lakóhelye legalább 2 éve Badacsonytomaj
    városban van (Képviselő-testület döntés alapján) 10 pont

Ennek vizsgálata során a 2019. január 1-jei állapotot vesszük figyelembe, onnan számítandó a két év. Igazolási módja:

-          személyazonosító igazolvány és lakcímkártya másolata vagy

-          személyi igazolvány másolata

  1. 3. Gazdálkodó szervezet székhelye vagy telephelye, vagy fióktelepe 2 éve legalább Badacsonytomaj városban van. (Képviselő-testület döntés alapján) 20 pont
    Ennek vizsgálata során a 2019. január 1-jei állapotot vesszük figyelembe.
    Igazolási módja:

-     egyéni vállalkozó esetén: vállalkozói igazolvány másolat, vagy igazolás az egyéni vállalkozó nyilvántartásba vételéről dokumentum másolati példánya

-     jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság esetén: 60 napnál nem régebbi cégkivonat.

  1. 4. Pályázó Badacsonytomaj Város Önkormányzatával szerződésben áll, vagy állt önkormányzati tulajdonú ingatlan bérletére (Képviselő-testület döntés alapján) 10 pont

Igazolási módja: szerződés másolata

A pályázatok elbírálásának szempontja:

Az adott üzlethelyiségre a legtöbb pontszámot kapott nyer. Azonos pontszám esetén a nyertes licit alapján kerül kiválasztásra.

 

  1. II. felkéri a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Osztályát, hogy a pályázati dokumentációk előkészítésére és közzétételére.
  2. III. a pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a pályázati eljárást indokolás nélkül eredménytelennek nyilvánítsa.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki az előterjesztés szerinti III. határozati javaslattal egyetért, szeptember 16-i határidővel kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

457/2021.(VIII.02.) Képviselő-testületi határozat

Felső-bazársori 2. számú üzlet hasznosításáról

 

  1. I. Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
  2. az önkormányzat 1/1 tulajdonát képező ingatlan hasznosítása céljából a 8258 Badacsonytomaj 1239 helyrajzi számú ingatlanon levő ún. Felső-bazársori 2. sz. üzletre vonatkozóan ismételten pályázat kiírását rendeli el az alábbiak szerint:
  3. 2. vagyontárgy adatai, műszaki állapota:
    1. 8258 Badacsonytomaj, hrsz.: 1239 (Felső-bazársori 2. sz. üzlet)

b)        területe: 15,02 m2

c)         megnevezése: kivett áruház, udvar

d)        műszaki állapota: új, az üzletben villamos energia hálózat kiépítésre került, víz- és szennyvízcsatlakozás nem került kialakításra

e)         vagyon jellege: üzleti vagyon

f)          a hasznosítás módja: bérbeadás

3.  A pályázati feltételek meghatározása:

a)         Pályázat beérkezésének ideje, módja: 2021. szeptember 16. napja 10,00 óra, személyesen, vagy postai úton zárt borítékban (a borítékra rá kell írni („Pályázat Felső-bazársori 2. sz. üzlet bérbeadására”)

b)        Pályázat bontásának helye, ideje: 2021. szeptember 16. napja 10,00 óra Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal Rózsakő terme (8258 Badacsonytomaj, Fő utca 14. földszint)

c)         Induló bérleti díj: 2021. évi 300.000,- Ft/év+rezsiköltség, melynek megfizetése egyösszegben történik és 2022. január 1-jétől 1.150.000 Ft/év+rezsiköltség, melynek megfizetése havi egyenlő részletekben történik.

d)        Szerződéskötéssel kapcsolatos határidő: képviselő-testületi döntés utáni 15. napig.

e)         A bérleti jogviszony időtartama: a birtokbavétel napjától kezdődően 2026. április 30.

f)         Licitösszeg emelésének mértéke: 20.000,- Ft

g)        NAV adóigazolás, hogy pályázó adótartozással nem rendelkezik.

h)        Helyi önkormányzati igazolás, hogy pályázónak az önkormányzattal szemben (székhely, telephely, fióktelep szerint illetékes önkormányzati igazolás) fennálló tartozása nincs.

i)          Nyilatkozat a 2021. évre és 2022. január 1-jétől évenként megajánlott bérleti díj összegéről, mely nem lehet kevesebb

-       2021. évre 300.000,- Ft bérleti díj + rezsiköltség összegnél.

-       2022. január 1-jétől kezdődően 1.150.000 Ft/év + rezsiköltség összegnél.

j)          Nyilatkozat, hogy pályázó a bérleti díj összegét 2021. évben egyösszegben, 2020. január 1-jétől kezdődően havonta egyenlő részletben Badacsonytomaj Város Önkormányzatának az OTP Bank NyRt-nél vezetett 11748052-15427504 számú számlájára átutalással határidőben teljesíti.

k)        A pályázaton résztvevőknek kauciót kell fizetni. A kaució összege három havi bérleti díj. A kauciót Badacsonytomaj Város Önkormányzatának az OTP Bank NyRt-nél vezetett 11748052-15427504 számú számlájára átutalással kell megfizetni, legkésőbb a pályázat leadásának napjáig. Az igazoló szelvény másolatát a pályázathoz kell csatolni. A pályázati tárgyaláson eredményt el nem érő pályázók részére a kaució az elbírálást követő 8 napon belül visszafizetésre kerül. A kaució összege sikeres pályázat esetén az Önkormányzatnál óvadék címén letétbe helyezésre kerül, mely a bérleti jogviszony megszűnésekor – amennyiben bérbeadónak bérlő felé követelése nincs – visszajár a bérlőnek egyösszegben.

l)          Az óvadék értéke a bérleti jogviszony időtartama alatt kielégítési alapot biztosít bérbeadó számára arra az esetre, ha a bérlő a bérleti szerződésben vállalt bérleti díj vagy vele azonos elbírálás alá eső fizetési kötelezettségét felhívás ellenére nem teljesíti.

m)      Nyilatkozat arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja, és magára nézve kötelező érvényűnek ismeri el.

n)        A pályázó nyilatkozata arról, hogy hozzájárul pályázatának nyilvános ülésen történő elbírálásához

  • o)        Pályázó nyilatkozata arról, hogy hozzájárul, hogy személyes adatainak kezeléséhez és annak a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal számítógépes adatbázisában történő rögzítéséhez.

p)        Pályázó nyilatkozata arról, hogy vállalja a pályázat benyújtásával egyidejűleg az üzlet működésére vonatkozó koncepcióterv benyújtását (működésre, vagy működtetésre vonatkozó koncepcióterv).

q)        Pályázó külön nyilatkozatában vállalja – szerződéses keretek közé foglalásával egyidejűleg – hogy az ingatlanban igényes butiko(ka)t, postapontot, ajándéküzletet üzemeltet a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával. Pályázónak az ettől eltérő funkciókat a pályázatban rögzíteni kell.

r)         Pályázó nyilatkozata arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a bérleményben nem folytathat átalakításokat, felújításokat.

s)         A pályázó nyilatkozata arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a pályázatában rögzített koncepcióterv szerinti rendeltetést a birtokbavétel napjától kezdve a szerződésben foglalt határozott idő lejártáig fenntartja.

t)          A pályázó nyilatkozata arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a bérleményt a bérleti jogviszony fennállásának ideje alatt telephelyeként vagy fióktelepeként a cégjegyzékbe nem tünteti fel.

u)        A pályázó nyilatkozata arról, hogy tudomásul veszi és elfogadja, hogy a bérleményt vagy annak bármely részét, hányadát albérletbe vagy harmadik személy használatába, üzemeltetésébe nem adja.

 

A pályázatok elbírálásának pontozási szempontjai:

1. Bérleti díj mértéke: ….,- Ft/év + rezsiköltség                                     50 pont

2. Magánszemély állandó lakóhelye legalább 2 éve Badacsonytomaj
városban van (Képviselő-testület döntés alapján) 10 pont

Ennek vizsgálata során a 2019. január 1-jei állapotot vesszük figyelembe, onnan számítandó a két év. Igazolási módja:

-     személyazonosító igazolvány és lakcímkártya másolata vagy

-     személyi igazolvány másolata

3. Gazdálkodó szervezet székhelye vagy telephelye, vagy fióktelepe 2 éve legalább Badacsonytomaj városban van. (Képviselő-testület döntés alapján) 20 pont
Ennek vizsgálata során a 2019. január 1-jei állapotot vesszük figyelembe.
Igazolási módja:

-     egyéni vállalkozó esetén: vállalkozói igazolvány másolat, vagy igazolás az egyéni vállalkozó nyilvántartásba vételéről dokumentum másolati példánya

-     jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság esetén: 60 napnál nem régebbi cégkivonat.

 

4. Pályázó Badacsonytomaj Város Önkormányzatával szerződésben áll, vagy állt önkormányzati tulajdonú ingatlan bérletére (Képviselő-testület döntés alapján) 10 pont

Igazolási módja: szerződés másolata

A pályázatok elbírálásának szempontja:

Az adott üzlethelyiségre a legtöbb pontszámot kapott nyer. Azonos pontszám esetén a nyertes licit alapján kerül kiválasztásra.

 

II. felkéri a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Osztályát, hogy a pályázati dokumentációk előkészítésére és közzétételére.

  1. III. a pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a pályázati eljárást indokolás nélkül eredménytelennek nyilvánítsa.

 

Határidő: azonnal

pályázat közzétételére 5 nap

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

 

19./ Napirendi pont

Várakozóhely igénybevételére és a személyszállítási szolgáltatás végzésére jogosító útvonalengedély iránti kérelmek elbírálása

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 19. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy a hegyi taxisok 2020. évben és az idén is befizették a meghatározott összeget. A buszokra 1 igény érkezett be.

 

Mékli Bernadett képviselő kérdezi, hogy miért nem. Amikor a testület felállni készült, az volt az egyik sarkalatos pont, hogy így működnek a dolgok. Július 8-ig nem kaptak csekket és szerződést, és azóta sem történt semmi. Lejárt a szezon, ő biztos nem fizetne a helyükben.

 

Krisztin N. László polgármester köszöni, hogy erre bíztatja a szereplőket. Ha valaki igénybe akar venni valamit, akkor be kell nyújtania a kérelmet. Ezek nem érkeztek be. Kb. 2 hete bekértük az adatokat, melyek közül egy volt értékelhető, ez van a testület előtt.

 

Török Zoltán alpolgármester elmondja, hogy csak az működhet legálisan, aki engedéllyel rendelkezik. Csak a mostani kérelmező működhet Badacsonyban hivatalosan, kérni kell a rendőrséget, hogy erre figyeljenek oda. Ösztönözni kell a többieket is, az engedély 1 éves időtartamra szól.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a rendőrség rendkívüli módon le van terhelve, nem gondolja, hogy rendszeresen tudnák ezt ellenőrizni. De fel lehet kérni őket.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő javasolja a közterület felügyelet bevonását.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy a kolléga nagyon leterhelt, erre nincs kapacitásunk.

 

Hartai Béla képviselő javasolja, hogy hasonlóan a taxisokhoz, legyen a helyekre pályázat kiírva. Meg kell nézni, hogy mikor jár le a szerződése a taxisoknak, utána javasolja mind a négy helyet egyszerre kiírni, és minden évben befolyik a pénz.

 

Forintos Ervin képviselő kérdezi, hogy akik az idén voltak, jogszerűen vagy jogszerűtlenül használták az önkormányzat által erre a célra kijelölt közterületet.

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy amikor a BABU rendelet kiegészítése történt, már jelezte, hogy ennek a betartatása nagy feladat, főként azért, mert jelentős vállalkozói ellenállással szembesültünk. 2020. egy tesztév volt, amikor bekorlátozott mindent a felsőbb szintű jogszabály. Javasolja a rendeletet ebből a szemszögből felülvizsgálni, illetve az érintettekkel informális fórumon egyeztetni, hogy tudjuk, hogy milyen hegyi taxik, hegyi járatok és különleges személyszállítást végző járművek vannak a területen.  Véleményüket meghallgatva olyan rendelet kerüljön elfogadásra, melyet könnyebb betartatni. Van, aki jogszerűen benyújtja a kérelmét, van, aki nem hajlandó erre. A parkoláson túl az útvonal engedély is feltételekhez köthető, be nem tartása esetén lehet egyéb szankciókat is előírni. Az egyeztetésre a rendőrséget is célszerű lenne meghívni. Legnagyobb probléma a sebességhatárok túllépése és a megállni tilos táblák ellenére történő parkolás. A közlekedési koncepciót – mely nincs a város birtokában – továbbra is javasolja településrészenként és egészében is felülvizsgálni. A korábbi testület nem tudta támogatni a koncepciót, de évente szembesülünk azzal, hogy közlekedési szakemberrel konzultálva meg kell vizsgálni, és a rendőrséggel betartatni.

 

Méli Bernadett képviselő elmondja, hogy lehet, hogy hivatalosan nem nyújtották be a kérvényt, de biztos jelezték több képviselőnek is. Szeretnének fizetni, de nem tudják, hogy mi a módja, és azóta sem történt semmi. Kérdezi, hogy visszamenőleg tudunk-e tenni valamit, vagy csak a jövő évről beszélünk. Mert akkor nem fer Demjén Tamással szemben.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy beszélt Demjén Tamással. Az információ rendelkezésre áll, kiközlésre került. Van, aki azt mondta, hogy nem is fogja beadni a kérelmet.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy volt idő, amikor nem lehetett díjat szedni. Javasolja megadni a kérelmezőnek az engedélyt, mivel az egy évre szól. Emellett kezdeményezzünk egy informális megbeszélést, és vizsgáljuk felül a rendeletet, beépítve a parkolók pályáztatási lehetőségét.

 

Hartai Béla képviselő javasolja elfogadni a kérelmet azzal, hogy pályázni kell. Megjegyzi, hogy összeget nem lát benne.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a rendeletben szerepel, 400 eFt.

 

Hartai Béla képviselő egy évre javasolja megadni. A megállapodásban a pályáztatási részben csak 3 helyet javasol pályáztatni ezen felül.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a kérelmet befogadja és támogatja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

458/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

A DEM-TEAM Bt. kérelme

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. A DEM-TEAM Bt képviseletében Demjén Tamás ügyvezető (8258 Badacsonytomaj, Kiskör út 2.) Ford Transit Custom típusú RGC-388 forgalmi rendszámú gépjárműre vonatkozó benyújtott kérelmét, és annak mellékletét megismerte.
  2. a kérelemben foglalt gépjárművekre a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatás feltételeiről, várakozóhelyek létesítésének és igénybevételének rendjéről szóló 22/2019. (X.31.) önkormányzati rendelet előírásai szerinti útvonalengedély kiadásához és a várakozóhely igénybevételéhez a jogszabályi előírások betartásával hozzájárul.
  3. felhatalmazza Krisztin N. László polgármestert a szükséges intézkedések, engedélyek kiadására és aláírására, melynek előkészítésére felkéri a Badacsonytomaji KÖH illetékes ügyintézőjét.
  4. felkéri Krisztin N. László polgármestert, hogy a kérelmezőt értesítse a döntésről.

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Slang Henrietta igazgatási ügyintéző

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki a rendelet felülvizsgálatát, a pályázat beépítését, és az informális megbeszélést támogatja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

459/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

A DEM-TEAM Bt. kérelme

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatás feltételeiről, várakozóhelyek létesítésének és igénybevételének rendjéről szóló 22/2019. (X.31.) önkormányzati rendeletben foglaltakra hivatkozással informális megbeszélést kezdeményez az érintettekkel, továbbá kezdeményezi az önkormányzati rendelet felülvizsgálatát és a pályáztatás feltételeinek helyi rendeletben történő kidolgozását.

Határidő: elfogadásra azonnal

egyebekben soron következő ülés

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

jegyző

Slang Henrietta igazgatási ügyintéző

20./ Napirendi pont

Badacsonytomaj 0138/4. helyrajzi számú ingatlan felajánlása

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 20. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága nem javasolja elfogadásra az ingatlant a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a bizottság javaslatával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, 2 ellenszavazattal és 1 tartózkodással meghozza az alábbi:

460/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Badacsonytomaj 0138/4 helyrajzi számú ingatlan felajánlása

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Vajai Flórián 8452 Halimba, Ady Endre utca 12. szám alatti lakos kérelmét nem támogatja, nem kívánja ajándékozás útján megszerezni a Badacsonytomaj 0138/4 helyrajzi számú szántó művelési ágú ingatlant.
  2. felkéri Krisztin N. László polgármestert, hogy a döntésről a kérelmezőt értesítse.

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

 

21./ Napirendi pont

Badacsonytomaj 925/3. hrsz-ú ingatlan elbirtoklása II.

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 21. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága a képviselő-testületnek javasolja a döntés meghozatalát.

Krisztin N. László polgármester kéri az ügyvéd urat, hogy adjon tájékoztatást.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy állásfoglalását július 19-én megküldte. Összefoglalásként a végkövetkeztetését mondja el. Álláspontja szerint az elbirtoklási igénynek nincs jogalapja, vissza kell utasítani és használati díjat lehet követelni a használóktól. A tényállás merőben ellentétes. A részére megküldött iratokból az derül ki, hogy a 90-es évek közepén volt egy olyan kezdeményezés, hogy szerette volna megvásárolni az ingatlanrészt a kezdeményező. Most odáig jutott, hogy elbirtoklás következett be. Önmagában véve a Sipos Ügyvédi Iroda állásfoglalására utal vissza, miszerint a sajátjaként való birtoklást hogyan gondolja a kérelmező jogi képviselője, amikor előtte 10-15 évvel azt írta, hogy tudja hogy nem az övé, szeretné megvásárolni az önkormányzattól. Nem fizetett semmit, mégis használta. Fenntartja, amit az állásfoglalásában leírt.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy lekért egy nem hiteles tulajdoni lapot, melyből megállapítható, hogy egy bírósági jogorvoslati eljárás van folyamatban. Javasolja a döntés elhalasztását, a bírósági történet lezárása után sokkal egyszerűbb és könnyebb lenne dönteni. Javasolja a döntés elnapolását.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi az ügyvéd urat, hogy egyetért-e.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy igen.

 

Krisztin N. László polgármester egyetért az elhangzottakkal. Legközelebb javasolja megvizsgálni azt is, hogy az ingatlan megosztható-e. Többször hangsúlyoztuk, hogy nem szeretnénk egy ilyen családdal pereskedni egy múltban nem kellően kezelt helyzet miatt, hiszen sokat tettek a városért. Megoldás lehet később egy értékesítés vagy bérleti jogviszony, ha az ingatlan megosztható. Ez azért is érdekes, mert a korábbi bérlő volt a terület nagyobb részének a bérlője, szőlőművelést folytatott a területen az Állami Gazdasági időszakában. Ez a szőlő kivágásra került. A terület csak költséget okoz a városnak, jobb lenne, ha meg tudnánk hirdetni.

 

Forintos Ervin képviselő elmondja, hogy ebben meg tudja erősíteni a polgármester urat. A megosztás nem fog összejönni a szabályozási terv szerint, de a leválasztása fontos momentum lehet. A bírósági döntésig nem tudunk pályázatot kiírni.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy a perfeljegyzés mit akadályoz meg.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy utána kell néznie, hogy konkrétan mit takar. E vonatkozásban, ha a testület felhatalmazást ad számára az ügy vitelélre, akkor a polgármester tud ügyvédi meghatalmazást adni, mely alapján a Földhivatal pontosan közli, hogy milyen bírósági határozatot takar. Nincs azzal gond, ha 25 éve használja. Az elbirtoklásnak 3 konjunktív együttes feltétele van. 15 év szakadatlan használat, az ingatlan megoszthat legyen és a sajátja legyen. A 15 év kevés az elbirtokláshoz. 1996-ban tett vételi ajánlatot, utána pedig bérelte, majd úgy gondolta, hogy elbirtokolja. Felolvassa az állásfoglalását. Megjegyzi, hogy előfeltétel a vételi szándék bejelentése.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az ő hozzászólása is ehhez kapcsolódott. Lehet úgy is értelmezni, hogy a 6 ezer m2 területet veszi meg, de valószínűleg nem erről van szó. Ezért lenne érdemes végérvényesen megállapítani, hogy megosztható-e a terület.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy ha az ügyvéd úr összegzésében foglaltakat a testület később vizsgálja, akkor az ingatlan forgalmi értékbecslésében rögzített értéket figyelembe véve a helyi vagyonrendelet idevonatkozó szakaszát az értékesítés érdekében meg kell nézni. A határozati javaslat 2. és 3. pontjaként az alábbi javaslatot teszi:

  1. a 804071/11/2021. számú határozat ellen benyújtott és a tulajdoni lapon feltüntetett bírósági jogorvoslati kérelem és eljárás lezárásáig elnapolja a döntés meghozatalát (VMKH Tapolca, Hősök tere 11. 925/3 hrsz 2021.08.24. napi „Nem hiteles tulajdoni lap – szemle” alapján jogosult: Tompos Zsolt 8261 Badacsonytomaj, Kossuth utca 1.)
  2. felkéri dr. Végh József ügyvédet az ügy továbbvitelére.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a jegyző asszony által összefoglalt javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

461/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Badacsonytomaj 925/3 helyrajzi számú ingatlan elbirtoklása II.

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. megismerte a „Badacsonytomaj 925/3 helyrajzi számú ingatlan elbirtoklása” tárgyában előkészített jogi állásfoglalást tartalmazó előterjesztést.
  2. a 804071/11/2021. számú határozat ellen benyújtott és a tulajdoni lapon feltüntetett bírósági jogorvoslati kérelem és eljárás lezárásáig elnapolja a döntés meghozatalát (VMKH Tapolca, Hősök tere 11. 925/3 hrsz 2021.08.24. napi „Nem hiteles tulajdoni lap – szemle” alapján jogosult: Tompos Zsolt 8261 Badacsonytomaj, Kossuth utca 1.)
  3. felkéri dr. Végh József ügyvédet az ügy továbbvitelére

 

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Dr. Végh József ügyvéd

Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

 

22./ Napirendi pont

Kodály Zoltán utca telekrendezése II.

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 22. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy elkészült a felmérési vázrajz, mely alapja lehet az ügyvéd úr további munkájának. Az érintett ingatlantulajdonosokkal egyeztetve az a közös akarat, hogy egy valós jogi és térképi helyzetet érjünk el a földmérő segítségével. Korábban nem tudtunk érdemben továbblépni, majd egy pandémia időszak következett, amikor az önkormányzat ügyvédjének a cseréjére is sor került. Most az ügyvéd úr javaslatot tett a megoldásra. Többen nyilatkoztak, hogy értékesítik az a területdarabot, amit az út rendezése érint.

 

Hartai Béla képviselő kéri, hogy az ügyvéd úr vegye fel a kapcsolatot az érinettekkel, és mérje fel, hogy mi lenne az igényük, jogilag vizsgálja meg, hogy teljesíthetők-e. Lehetőség szerint olyan komplex anyag kerüljön a testület elé, hogy ne kelljen újra tárgyalni.

 

Krisztin N. László polgármester egyetért a javaslattal. HÉSZ módosításra is szükség lehet jelen állapot lezárásához. A vizsgálat a főépítész úr bevonásával terjedjen ki erre is.

 

Wolf Viktória jegyző a határozati javaslat 3. pontjaként javasolja felhatalmazni az ügyvéd urat a ügy teljes továbbvitelére, az érintettek megkeresésére a napirendi vitában elhangzott felvetésekre figyelemmel.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a jegyző asszony által kiegészített határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

462/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Kodály Zoltán utca telekrendezése II.

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. a „Kodály Zoltán utca telekrendezése II.” tárgyában készített előterjesztést megismerte.
  2. felkéri dr. Végh József ügyvédet a Badacsonytomaj 462, 422, 421, 423 helyrajzi számú ingatlanok vonatkozásában készített felmérési rajzok, és a keletkezett iratanyag áttekintésére és ügyvédi állásfoglalás kiadására
  3. felhatalmazza dr. Végh József ügyvédet a további teljes ügyvitelre az érintettek megkeresésével a napirendi vitában elhangzott felvetésekre figyelemmel.
  4. felkéri Krisztin N. László polgármestert, hogy a kérelmezőket értesítse a döntésről.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

ügyvédi állásfoglalásra 15 nap

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Dr. Végh József ügyvéd

Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

 

23./ Napirendi pont

Klímabarát települések Szövetségéhez való csatlakozás

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 23. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e.

 

Mékli Bernadett képviselő megjegyzi, hogy nem tudja mit takar a Szövetséghez való csatlakozás, nem tudja, hogy miről van szó.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy annyi információnk van, amit az előterjesztés tartalmaz. A KEHOP pályázatban készült egy klímastratégia, melyet a testület elfogadott. Ez azt jelenti, hogy valamilyen szinten érzékenyek vagyunk ebben az irányban.

 

Hartai Béla képviselő javasolja, hogy az önkormányzatot megkereső szövetség adjon egy informális tájékoztatást a helyszínen. Ha ez nem megoldható, akkor valakit delegáljon a szövetségbe az önkormányzat.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi Mékli Bernadett képviselőt, hogy felkérhetik-e erre a feladatra.

 

Mékli Bernadett képviselő elmondja, hogy természetesen. Tudni kell, hogy mit kapunk cserébe, mivel pénzbe is kerül.

 

Wolf Viktória jegyző a határozati javaslat második és harmadik pontjára az alábbi javaslatot teszi:

-          javasolja meghívni a Szövetség tagjait egy informális tájékoztatásra,

-          felkéri és felhatalmazza Mékli Bernadett képviselőt a Szövetséggel történő egyeztetésre.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

463/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Klímabarát Települések Szövetségéhez való csatlakozás

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. a Klímabarát Települések Szövetségének bemutatkozó anyagát megismerte, a település csatlakozni kíván a Szövetséghez.
  2. javasolja meghívni a Szövetség tagjait egy informális tájékoztatásra,
  3. felkéri és felhatalmazza Mékli Bernadett képviselőt a Szövetséggel történő egyeztetésre.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Slang Henrietta igazgatási ügyintéző

 

24./ Napirendi pont

Tatay Sándor Általános Iskola támogatási kérelme

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 24. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy 11 Tapolcáról bejáró tanuló bérletének a megtérítéséről van szó. Javasolja a 126.300 Ft-ot az önkormányzat ne a saját költségvetéséből, hanem a nyári táboroztatás keretéből biztosítsa. A nyári táboroztatásból befolyó összeget minden évben visszautaljuk.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az intézményektől és civil szervezetektől azt kértük, hogy a támogatási kérelmeiket a költségvetés elfogadása előtt csatolják be. Ezt a testület már elfogadta, de még egyszer véleményezni kell és dönteni róla.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy a költségvetésben a forrás rendelkezésre állásáról dönt a testület, de külön határozatban kell a testületnek elfogadnia. Elképzelhetőnek tartja, hogy az előkészített anyag valamilyen hiba okán nem került be, ezért elnézést kér. Kéri, hogy a jövőben nyomatékosan figyeljenek a kollégák arra, hogy minden kérelmet a februári soron ülésen egyedileg terjesszenek a testület elé.

 

Forintos Ervin képviselő elmondja, hogy a nyári táboroztatás nem kötelező, meg kell köszönni az iskolának. Javasolja, hogy maradjon meg teljes mértékben az intézménynél, és elszámolás alapján használják fel, ők dolgoztak meg érte. Inkább ne jöjjenek a tapolcai gyerekek.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az üdültető az önkormányzat. A módosító indítványt teszi fel szavazásra, miszerint a Tatay Sándor Általános Iskola támogatási kérelmében foglalt összeg a nyári táboroztatásból származó tiszta nyereség terhére kerüljön finanszírozásra. Kéri, hogy aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 3 igen szavazattal, 4 ellenszavazattal és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

464/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Tatay Sándor Általános Iskola támogatási kérelme

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a képviselői módosító indítványt, miszerint a Tatay Sándor Általános Iskola támogatási kérelmében foglalt összeg a nyári táboroztatásból származó tiszta nyereség terhére kerüljön finanszírozásra, nem fogadja el.

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki az alapkérelemben foglaltakkal ért egyet, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, ellenszavazattal és tartózkodás nélkül (3 fő nem szavazott) meghozza az alábbi:

465/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Tatay Sándor Általános Iskola támogatási kérelme

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Tatay Sándor Általános Iskola kérelemét megtárgyalta, és vállalja a Tapolcáról bejáró tanulói bérletek megtérítését a Tankerület részére.
  2. az ehhez szükséges fedezetet az önkormányzat 2021. évi költségvetésében a működési kiadások keret terhére biztosítja.
  3. felhatalmazza Krisztin N. László polgármestert a szükséges intézkedések megtételére és kötelezettségvállalás aláírására.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

számlabefogadás 2021. december 31. napjáig

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Tamás Lászlóné Kvi és adó osztályvezető

25./ Napirendi pont

Film készítésére ajánlat

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 25. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága nem javasolja a film elkészítését a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a bizottság javaslatával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül (3 fő nem szavazott) meghozza az alábbi:

466/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Film készítésére ajánlat

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete:

  1. a „Film készítésére ” tárgyában előkészített előterjesztést megismerte.
  2. nem járul hozzá filmkészítés megrendeléséhez 380.000,- Ft+Áfa összegben.
  3. felkéri a hivatal ügyintézőjét, az ajánlattevőt a döntésről értesítse

 

Határidő: elfogadásra azonnal

értesítésre 5 nap

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Tóth Lászlóné ügyintéző

26./ Napirendi pont

Balaton Díj

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 26. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága javasolja a döntés meghozatalát a képviselő-testület ülésén.

Javasolja a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesületet a Balaton Díjra. Sokat tettek a Balaton népszerűsítéséért, a helyi tagokon keresztül kezdték meg a négy évszakos Balaton szervezését. Nem kaptak még semmilyen díjat, megérdemelten terjesztenénk fel őket.

 

Mékli Bernadett képviselő a NABE helyi csoportját javasolja, ők is sokat tettek szociális, kulturális és egyéb ügyekben, társadalmi munkában már 25 éve. Másodsorban javasolja a Turisztikai Egyesületet is.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a Balatoni Szövetség alapított korábban egy Balaton díjat, melyet a Szövetség elnöksége ítél oda az arra érdemesnek.  180 településről érkeznek javaslatok.

 

Hartai Béla képviselő a Tourinform Badacsonyi Irodáját javasolja, látványos fejlődésen mentek keresztül. Sok pályázatot nyertek, aktívan részt vesznek a város kulturális és turisztikai életében.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő megjegyzi, hogy ők tulajdonképpen a CÉH Egyesület irodájaként működnek.

 

Török Zoltán alpolgármester Borbély Tamást javasolja, aki megkapta az Év Bortermelője díjat is.

 

Krisztin N. László polgármester a maga részéről javasolja Fenyvesi Zoltánt, aki ebben a választókerületben sokat tett a Balatonért. Egyfajta köszönetként javasolja az ajánlását. Kérdezi, hogy további javaslat van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a Badacsony CÉH Turisztikai Egyesület jelölésével egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

467/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Balaton Díj

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Balaton Díj tárgyban készített előterjesztést megismerte és dönt abban, hogy a díj adományozására javasolt személy/intézmény/közösség:

-                   Badacsony CÉH Turisztikai Egyesület

  1. felkéri a Hivatal ügyintézőjét, hogy a javaslatot küldje meg a Balatoni Szövetség Titkárságára (8230 Balatonfüred, Kossuth u. 3.)

 

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Slang Henrietta igazgatási ügyintéző

 

Krisztin N. László polgármester a kéri, hogy aki a Nők a Balatonért Egyesület Badacsonytomaji Csoportja jelölésével egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

468/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Balaton Díj

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Balaton Díj tárgyban készített előterjesztést megismerte és dönt abban, hogy a díj adományozására javasolt személy/intézmény/közösség:

-               Nők a Balatonért Egyesület Badacsonytomaji Csoportja

  1. felkéri a Hivatal ügyintézőjét, hogy a javaslatot küldje meg a Balatoni Szövetség Titkárságára (8230 Balatonfüred, Kossuth u. 3.)

 

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Slang Henrietta igazgatási ügyintéző

Krisztin N. László polgármester a kéri, hogy aki a Borbély Tamás jelölésével egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

469/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Balaton Díj

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Balaton Díj tárgyban készített előterjesztést megismerte és dönt abban, hogy a díj adományozására javasolt személy/intézmény/közösség:

-     Borbély Tamás

  1. felkéri a Hivatal ügyintézőjét, hogy a javaslatot küldje meg a Balatoni Szövetség Titkárságára (8230 Balatonfüred, Kossuth u. 3.)

 

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Slang Henrietta igazgatási ügyintéző

 

Krisztin N. László polgármester a kéri, hogy aki a Badacsony Tourinform Iroda jelölésével egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 5 igen szavazattal, 2 tartózkodással és ellenszavazat nélkül meghozza az alábbi:

470/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Balaton Díj

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Balaton Díj tárgyban készített előterjesztést megismerte és dönt abban, hogy a díj adományozására javasolt személy/intézmény/közösség:

-     Badacsony Tourinform Iroda

  1. felkéri a Hivatal ügyintézőjét, hogy a javaslatot küldje meg a Balatoni Szövetség Titkárságára (8230 Balatonfüred, Kossuth u. 3.)

 

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Slang Henrietta igazgatási ügyintéző

 

Krisztin N. László polgármester a kéri, hogy aki Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő jelölésével egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

471/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Balaton Díj

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Balaton Díj tárgyban készített előterjesztést megismerte és dönt abban, hogy a díj adományozására javasolt személy/intézmény/közösség:

-          Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő

  1. felkéri a Hivatal ügyintézőjét, hogy a javaslatot küldje meg a Balatoni Szövetség Titkárságára (8230 Balatonfüred, Kossuth u. 3.)

 

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Slang Henrietta igazgatási ügyintéző

 

 

27./ Napirendi pont

Berecz János kérelme (Arany János Tehetséggondozó Program)

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 27. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek maximum 5 tanévre 5.000 Ft/hó összeggel.

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy aki megfelel a feltételeknek, azt nem lenne célszerű elutasítani. A támogatást 5 évig 10 hónapra, havi 5 eFt összegben kapják a kérelmezők.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy mindhárom tanuló esetében a szülők hozzájárultak a nyilvános ülésen való tárgyaláshoz, nem kérték a zárt ülést.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a bizottság javaslatával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

472/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Arany János Tehetséggondozó Program

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Berecz János kérelmét az előterjesztés szerinti tartalommal megismerte és támogatja.
  2. 2. vállalja, hogy Berecz Brenda Gréta diák számára az Arany János Tehetséggondozó Programban való részvétele idejére (maximum 5 tanévre, tanévenként 10 hónapra) 5.000 Ft/hó szociális támogatást nyújt. A képviselő-testület ennek fedezetét az önkormányzat költségvetési rendeleteiben biztosítja.
  3. Felkéri a KÖH illetékes ügyintézőjét, hogy a döntésről az érintettet tájékoztassa.

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Tamás Lászlóné költségvetési- és adóosztályvezető

Slang Henrietta igazgatási ügyintéző

28./ Napirendi pont

Bíró Eszter kérelme (Arany János Tehetséggondozó Program)

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 28. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek maximum 5 tanévre 5.000 Ft/hó összeggel.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a bizottság javaslatával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

473/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Arany János Tehetséggondozó Program

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Bíró Eszter kérelmét az előterjesztés szerinti tartalommal megismerte és támogatja.
  2. 2. vállalja, hogy Rohály Kincső diák számára az Arany János Tehetséggondozó Programban való részvétele idejére (maximum 5 tanévre, tanévenként 10 hónapra) 5.000 Ft/hó szociális támogatást nyújt. A képviselő-testület ennek fedezetét az önkormányzat költségvetési rendeleteiben biztosítja.
  3. Felkéri a KÖH illetékes ügyintézőjét, hogy a döntésről az érintettet tájékoztassa.

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Tamás Lászlóné költségvetési- és adóosztályvezető

Slang Henrietta igazgatási ügyintéző

29./ Napirendi pont

Márkusné Lukács Gabriella kérelme (Arany János Tehetséggondozó Program)

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 29. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek maximum 5 tanévre 5.000 Ft/hó összeggel.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a bizottság javaslatával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

474/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Arany János Tehetséggondozó Program

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Márkusné Lukács Gabriella kérelmét az előterjesztés szerinti tartalommal megismerte és támogatja.
  2. 2. vállalja, hogy Márkus Ferenc diák számára az Arany János Tehetséggondozó Programban való részvétele idejére (maximum 5 tanévre, tanévenként 10 hónapra) 5.000 Ft/hó szociális támogatást nyújt. A képviselő-testület ennek fedezetét az önkormányzat költségvetési rendeleteiben biztosítja.
  3. Felkéri a KÖH illetékes ügyintézőjét, hogy a döntésről az érintettet tájékoztassa.

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Tamás Lászlóné költségvetési- és adóosztályvezető

Slang Henrietta igazgatási ügyintéző

30./ Napirendi pont

Pályázatokról szóló tájékoztató

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 30. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a pályázatokról szóló tájékoztatót elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül (3 fő nem vett részt a szavazásban) meghozza az alábbi:

475/2021.(VIII.25.) képviselő-testületi határozat

Tájékoztató a pályázatokról

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a pályázatokról szóló tájékoztatót az előterjesztés szerinti tartalommal elfogadja.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Tamás Lászlóné költségvetési- és adóosztály vezető

31./ Napirendi pont

Beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 31. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki az előterjesztés szerinti határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, 1 tartózkodással és ellenszavazat nélkül (2 fő nem szavazott) meghozza az alábbi:

476/2021. (VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről szóló beszámolóról

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről szóló beszámolót az előterjesztés szerinti tartalommal megtárgyalta és elfogadja.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

32./ Napirendi pont

Beszámoló a lejárt határidejű önkormányzati döntések végrehajtásáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 32. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság elnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Borbélyné Galambos Gabriella bizottság elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot nem javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a ciklus elején, 2019.11.27-én, illetve 2020. január 29-én hozott a testület egy olyan alapitói határozatot a Menü Kft. és a VN. Kft. tekintetében, melyben bizonyos céggel összefüggő lépések esetében megkötötték a cégvezetők kezét. Egy előzetes egyeztetésen felmerült, hogy a szokásos és a testület elé is kerülő témákon kívül ezt a jövőben egyelőre nem alkalmaznák. Javasolja ezeknek az alapítói határozatoknak a visszavonását.

Kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki egyetért a 384/2019. (XI.27.) határozat visszavonásával, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

477/2021. (VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Határozat visszavonásáról

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 384/2019.(XI.27.) határozatát visszavonja.

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki egyetért a 11/2020. (I.29.) határozat visszavonásával, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

478/2021. (VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Határozat visszavonásáról

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 11/2020.(I.29.) határozatát visszavonja.

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy a rendkívüli ülésen szó volt a külterületi utak rekonstrukciója pályázat keretében a Bogyai útról. A június 30-i testületi ülésen derült ki, hogy a testület jóváhagyása nélkül elment egy kérelem, kérdezi, hogy ezzel kapcsolatban van-e változás. Határozatban kértük, hogy a kivitelező jöjjön ide és a pótmunka igénnyel kapcsolatosan adjon tájékoztatást. Kérdezi, hogy ezzel hogyan állunk.

 

Krisztin N. László polgármester az első kérdésre elmondja, hogy kezdeményeztük a változtatás visszavonását, ami csak a határidő tekintetében marad. Pár napja megkaptuk hivatalosan is a határidő hosszabbítást, a projekt határideje december 31. A másik témában tárgyalt az ügyvezető úrral, egyelőre nem terjeszti elő a kérelmét, egyelőre nincs pótmunka igénye.

 

Dr. Végh József ügyvéd kérdezi, hogy a kapott folyamatban lévő ügyekkel összefüggésben kivel veheti fel a kapcsolatot, illetve azokról dönt-e a képviselő-testület. Maga a feladat nem igazán egyértelmű néhány Jegyző asszony által megküldött ügyben. Kérdezi, hogy mikor lehetne erről konzultálni.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy ha személyes konzultációra van szükség, még egy hétig dolgozik, elektronikus úton és személyesen is rendelkezésre áll.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy a feladatok pontosítására lenne szükség a 925/3. hrsz-ú ingatlan hasznosításával kapcsolatosan. A 413. hrsz-ú ingatlanon tervezett szabályozási vonal megszűntetésével kapcsolatosan kevés anyagot kapott, a testületi határozat alapján sem egyértelmű, hogy mi a feladata.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy készséggel áll az ügyvéd úr rendelkezésére. Nem érkezett visszajelzés, hogy nem elégséges a megküldött anyag. Úgy gondolja, hogy ezt egyeztetni tudják, az iratanyagot átküldjük.

 

Dr. Végh József ügyvéd megjegyzi, hogy személyes konzultáció keretében szeretne egyeztetni.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy az elmúlt testületi ülésen történt döntés az átadott ügyekről. Utána a Sipos ügyvéd úr kérte, hogy szüntessük meg a szerződését, ezért függőben maradtak olyan ügyek, melyeket ő vitt volna tovább. Kérdezi, hogy rendelkezünk-e bármilyen információval.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy Sipos ügyvéd úr megküldte a „búcsúlevelét” és ezzel együtt egy vaskos iratanyagot, mely iktatásra és másolásra került. Nagy méretű anyagról van szó, melyet át fogunk adni az ügyvéd úrnak.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy folyamatban lévő közbeszerzési ügyekről van szó. Meg kell néznie, hogy hogyan állnak. Nem szeretné, hogy folyamatban lévő, esetlegesen végstádiumos ügyek átadásra kerülnének. Szeretné az anyagot megismerni, a testületet rövid határidőn belül tájékoztatni fogja. Ennek függvényében szeretné a meghatalmazást. A közbeszerzés eléggé szenzitív területe a jognak. Nem szeretné, ha teljesen reménytelen ügyek minimális határidővel átadásra kerülnének.

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy nem biztos, hogy a teljeskörű tájékoztatásra mi vagyunk a megfelelő fórum. Javasolja a Sipos és Hargittay Ügyvédi Iroda megkeresését, hogy az ügyvéd urak egymással konzultálva kerüljenek képbe. Nem szívesen nyilatkozna olyan ügyekben, melyben nincs megfelelő végzettsége, nem foglalkozott vele.

 

Hartai Béla képviselő megjegyzi, hogy ha szeptember közepére lenne a tárgyalás kitűzve, akkor nincs is mit átadni.

 

Krisztin N. László polgármester javasolja, hogy a testület a lehető legrövidebb határidőt adja meg.

 

Dr. Végh József ügyvéd megjegyzi, hogy a kezdetekben nem erről szólt a megbízás, ez derült égből villámcsapás.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a lejárt határidejű határozatokról szóló beszámolót elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül (3 fő nem szavazott) meghozza az alábbi:

 

479/2021. (VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Lejárt határidejű döntések végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadásáról

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Krisztin N. László polgármester a lejárt határidejű döntések végrehajtásáról szóló beszámolóját az előterjesztés szerinti tartalommal elfogadja.

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

33./ Napirendi pont

A képviselők tiszteletdíjáról szóló 2/2020. (I.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 33. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a két bizottsági kültag megválasztását követően vált szükségessé a rendelet módosítás előkészítése. A 65 eFt bruttó tiszteletdíj a költségvetésben rendelkezésre áll, így nem igényel többlet forrást.

 

Mékli Bernadett képviselő elmondja, hogy nem a személyük ellen van kifogása, de miért volt erre szükség. Miért nem történt egyeztetés a teljes testülettel a személyek kiválasztásakor, miért csak páron döntöttek róla. Nincs a Badacsonyi szüret rendezvényhez 1 millió forint, most pedig szavazás lesz a fizetésükről.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő megjegyzi, hogy nem kerül többe az önkormányzatnak, a fedezet rendelkezésre áll.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy ez a konstrukció 30 eFt megtakarítást jelent az önkormányzatnak, melyről közösen döntöttek. Van, aki nem szavazta meg a kültagokat. Alapvetően az volt az apropója, hogy kicsit társadalmasítsák a döntéshozatalt, illetve elkerüljék azt a patthelyzetet, ami kialakulni látszik, amit visszaigazolnak az ülések. Úgy gondolja, hogy lehet akármilyen rossz a kapcsolat a képviselők között, de a város ügyeinek menni kell tovább. Nem véletlenül választottak Badacsonyból és Badacsonyörsről 1-1 személyt, így ezeknek a településrészeknek a tájékoztatása, illetve az onnan beérkező igények jobb hatékonysággal jutnak el az önkormányzathoz, mint eddig. Kérdezi, hogy van-e további hozzászólás. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a rendeletmódosítást elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül (3 fő nem szavazott) megalkotja:

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének

19/2021.(IX.03.) önkormányzati rendelete

a képviselők tiszteletdíjáról szóló 2/2020.(I.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

34./ Napirendi pont

Badacsonyörsi strand TRSZ határidő módosításról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

Meghívott: Dr. Végh József ügyvéd

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 34. melléklete)

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy augusztus utolsó napjaiban érkezett meg két hónapos várakozás után a Megyei Főépítész úrtól a fejlesztő igényeivel kapcsolatos első állásfoglalás, mely több pontban nem támogató. A folyamatban résztvevő ügyvédek ezért egy levelet intéztek az önkormányzathoz, melyben 15 napos határidő hosszabbítást kérnek. Szeptember közepén tudnak előreláthatóan egy olyan szerződést letenni, mely akár el is fogadható. Úgy gondolta, hogy erről mindenképpen tájékoztatni kell a Képviselő-testületet.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy a testületnek a helyiekkel kell foglalkoznia elsősorban. Ehhez szorosan kapcsolódik egy nagyon erős kérés, melyet nem tudja, hogy miért nem tolmácsolt a polgármester a testületnek. Mindenképpen szeretnének egy közmeghallgatást, ahol a saját dolgaikat a testületnek el tudják mondani. Javasolja ennek az időpontját megállapítani.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy álláspontja szerint nem 15 nappal, hanem ennél többel hosszabbítja meg a testület.

 

Takács Lajos képviselő kérdezi, hogy ezt mi dönthetjük-e el.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a partner hozzájárulása is kell, időrendileg ők kérték előbb.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy szándékosan nem írt a határozati javaslatba határidőt. Valószínűsíthető, hogy az Állami Főépítészi Iroda véleménye alapján további egyéb építésügyi egyeztetésre is sor kell kerüljön.  Hasonló tárgyú döntés meghozatalára fog kényszerülni a testület. Folyamatos határidő szerepel a határozati javaslatban. Az állami főépítészi véleményeket nyilván a másik félnek is le kell egyeztetni, ehhez kell igazítani a koncepcionális elképzést.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy miután a partner ügyvédje 15 napot javasolt, tartsuk tiszteletben a kérését. Az ügyvédnő leírja, hogy településrendezési szakember bevonására is sor kerülhet, tehát ez egy komoly munka lesz. Egyelőre javasolja a 15 napot.

 

Hartai Béla képviselő kéri az ügyvéd urat, hogy lehetőség szerint, ahogy eddig is, kiemelten foglalkozzon az üggyel.

 

Mékli Bernadett képviselő 11.55 órakor távozott a teremből.

Szavazásra jogosult képviselők száma: 6 fő

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy az ügyvédnővel felvette a kapcsolatot. Amire a szerződés hivatkozik, azokat a mellékleteket kérte megküldeni, még nem történt meg. Ezek nélkül nem lehet komplex véleményt megfogalmazni.

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki 15 napos határidő hosszabbítást támogatja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

 

480/2021.(VIII.25.) Képviselő-testületi határozat

Badacsonyörsi strand ügye

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Dr. Szilágyi Anna és Dr. Végh József ügyvéd tájékoztatását megismerte a Badacsony Park Ingatlanforgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság, BFOND Ingatlanforgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság és Villa Park Badacsony Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Korlátolt Felelősségű Társaság és Badacsonytomaj Város Önkormányzata között megkötendő település rendezési szerződés és a kapcsolódó ingatlan adásvételi előszerződés, valamint a Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület között megkötendő használati megállapodás előkészített tervezete és az Állami Főépítészi Iroda 5/1080-2/2021. számú tájékoztatása tárgyában és tudomásul veszi a határidőhosszabbítás vonatkozásában tett ügyvédi javaslatokat.
  2. a tárgyi ügyben, a képviselő-testület 130/2021.(VI.30.) határozatát megerősítve, felkéri és egyben felhatalmazza Dr. Végh József ügyvédet az önkormányzat jogi képviseletére.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

határidőhosszabbításra 15 nap

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

Tóth Lászlóné vagyongazdálkodási ügyintéző

Dr. Végh József ügyvéd

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a jegyző asszony távozása miatt jegyzői pályázatot írtunk ki. 4 pályázat érkezett, melyekről a három település polgármesterei tárgyaltak. A jelölteket meghallgatták, holnap reggel fognak dönteni, hogy mi legyen a vége ennek a folyamatnak. Egyik lehetőség, hogy a kiválasztott pályázó alkalmazásba kerül, vagy eredménytelennek nyilvánítják az eljárást, és újat írnak ki. Úgy gondolja, hogy az a város érdeke, hogy a jegyző asszony távozásával szinte egyidőben legyen jegyző, hogy a folyamatosság biztosítható legyen.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő kérdezi, hogy lehetne-e a 4 pályázóból aljegyzőt is választani, ennek fontosságáról már sokszor beszéltek.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a pályázóknak elmondták, hogy a közeljövőben, ha a forrás biztosítható lesz, az aljegyző alkalmazása az első feladatok között lesz.

 

Forintos Ervin képviselő Hartai Béla képviselő hozzászólásával kapcsolatosan elmondja, hogy részt vett a BÖÉE közgyűlésén, a Badacsonyörsi strandon. Bizonyos ügyekről nem tudott, próbált információt gyűjteni. Úgy tudja, hogy az elnök asszony elküldött egy listát, melyre a hivatal válaszolni fog. Az önkormányzatnak minden évben kötelező közmeghallgatást tartani. Ha a településrészeken is lesz, vállalja, hogy azokra el fog menni.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy kérésként merült fel, hogy akkor legyen a közmeghallgatás, amikor még nagy a nyaralók létszáma, ne októberben vagy utána.

 

Török Zoltán alpolgármester megjegyzi, hogy lakossági fórumokról volt szó, a közmeghallgatás a 3 településrész lakosságának szól.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy bizonytalan a szüreti rendezvény helyzete, többször tárgyaltak a kulturális intézmény vezetőjével, hogy mi legyen. A költségvetésben nettó 8 millió forint van nevesítve a szüretre. Kérték, hogy indítsa el a szervező munkát, a költségvetésben szereplő összeget nem túl lépve kell letennie a tervet. Ezt a betegsége miatt ma nem tudta bemutatni. Javasolták, hogy pénteken ne legyen önkormányzati program, ezen a napon a vállalkozók kapjanak lehetőséget. Szombaton délután gyerekprogramok legyenek és egy nagy fellépő adjon műsort, vasárnap pedig a felvonulásra kerüljön sor. A Tapolcai Pisztráng Fesztivált a szervezők lemondták a jogszabályokra hivatkozva. Tudomása szerint a zenés-táncos rendezvények vannak korlátozva, a szüreti felvonulás nem minősül annak a rendőrség szerint sem. Ettől függetlenül a védettségi igazolvány és hasonló kérdések fennállhatnak. Az ellenőrző biztonsági személyzetet biztosítani kell. Egyelőre úgy néz ki, hogy a rendezvény megtartásra kerül.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő elmondja, hogy ezen a napon sok rendezvény lesz az országban, Budapestre az országos borlovagrendeket is meghívták. Valahol meg kell találni az egyensúlyt, az emberek várják a rendezvényt.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy ezen a hétvégén lesz az eukarisztikus konferencia is Budapesten. Megköszöni mindazoknak a pénzügyi hozzájárulását, akik a tűzijáték megrendezését támogatták. A képviselő-testület tagjai 50 eF-tal, a Bor7végéken kiállító borászatok 30 eFt-tal segítették, illetve egyéb vállalkozások is támogatták, hogy egy méltó és szép tűzijáték kerülhessen lebonyolításra.

 

Megköszöni a Képviselő-testület tagjainak és a meghívottaknak a munkáját, majd a nyilvános ülést 12.05 órakor bezárja.

 

K.m.f.

 

Krisztin N. László                                                                       Wolf Viktória

polgármester jegyző

Mékli Bernadett

képviselő

jegyzőkönyv hitelesítő


[L1]

 

 

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése


Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Borbarangolás és Régiós Buszjárat

Önkorm. szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!