2020.03.18. rendkívüli testületi jk.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült: Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2020. március 18-án 8.00 órai kezdettel megtartott rendkívüli, nyílt üléséről.

 

Jelen vannak:

Krisztin N. László                          polgármester

Borbélyné Galambos Gabriella      képviselő

Forintos Ervin                               képviselő

Hartai Béla                                     képviselő

Mékli Bernadett                             képviselő

Takács Lajos                                  képviselő

Török Zoltán                                 képviselő                                 (7 fő)

 

Tanácskozási joggal jelen van:

Wolf Viktória                               jegyző                                      (1 fő)

Meghívottak közül jelen vannak:

Tamás Lászlóné                             pénzügyi osztályvezető

Part Andrásné                                jegyzőkönyvvezető                 (2 fő)

 

Lakosság részéről jelen van: 0 fő

 

 

 

  1. I. NAPIRENDEK ELŐTT

Krisztin N. László polgármester köszönti a megjelent képviselőket és a hivatal dolgozóit. Megállapítja, hogy 7 képviselőből 7 fő jelen van, az ülés határozatképes, azt megnyitja. Jegyzőkönyv hitelesítőnek Mékli Bernadett képviselőt, jegyzőkönyvvezetőnek Part Andrásnét javasolja. Kéri, hogy aki a személyi javaslatokat elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi határozatot:

126/2020. (III.18.) képviselő-testületi határozat

Jegyzőkönyvvezetőről, jegyzőkönyv hitelesítőkről

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Krisztin N. László polgármester javaslatára Mékli Bernadett képviselőt jegyzőkönyv-hitelesítőnek, Part Andrásnét jegyzőkönyvvezetőnek elfogadja.

 

Határidő: azonnal

Felelős: risztin N. László polgármester

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a meghívóban 3 napirendi pont szerepel. Kérdezi, hogy módosító javaslat van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a napirendek tárgyalásával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi határozatot:

127/2020. (III.18.) képviselő-testületi határozat

Napirendek elfogadására javaslat

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2020. március 18-i rendkívüli nyílt ülésének napirendjét 3 nyílt napirendi ponttal elfogadja.

 

  1. 1. A GINOP-7.1.9-17-2018-00018 „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” projekthez kapcsolódó döntések meghozataláról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 2. A Tapolca Környéki Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa fenntartásában működő Balaton-felvidéki Szociális, Gyermekjóléti és Háziorvosi Ügyeleti Szolgálat által biztosított szociális és gyermekjóléti alapellátások intézményi térítési díjainak meghatározásáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 3. Koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

A képviselő-testület utasítja a polgármestert a határozat végrehajtására.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

  1. II. NAPIRENDEK TÁRGYALÁSA

  1. Napirendi pont

A GINOP-7.1.9-17-2018-00018 „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” projekthez kapcsolódó döntések meghozataláról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester kéri a Jegyző asszonyt, hogy adjon tájékoztatást.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy a közbeszerzési törvény szerint a Tátika és az alsó park felújítása árubeszerzés vonatkozásában egyszerű nemzeti nyílt eljárás lefolytatását javasolta a FAKSZ. A közbeszerzési szakértő szerint mintegy 3 hónap alatt lefolytatható. A képviselők az összeférhetetlenségi nyilatkozatokat aláírták. Három indikatív ajánlatot kértünk be. Az első rész a Tátika tervezésére, a másik pedig az alsó park tervezésére tartalmaz előírásokat. Az ajánlattételi felhívásnál súlyszámozás történt, minőségi és ár szempontok szerint, melyeket ismertet. A vállalási ár 50 pontot ér. A szerződés időtartama 180 nap. A testület jóváhagyása esetén a mai napon megindulhat a közbeszerzési eljárás.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a tervezés témájában az első eljárást a testület kénytelen volt anulálni. Ezt követően új közbeszerző került kiválasztásra. Mindkét fél kinyilatkoztatta, hogy az előző szerződést meg akarja szüntetni, ezt még iratba kell foglalni. Miután a Masszi Építésziroda Kft. átdolgozta a tanulmánytervet, újabb tervező cégektől kértünk indikatív ajánlatot. 5 céget kerestünk meg, 3 ajánlat érkezett, melyek nettó 50 millió forint körül mozognak. Egybeszámítási kötelezettség áll fenn, az MTÜ már kifizetett 14 millió forintot, a felülvizsgálatra pedig mintegy 1 milliót fizettünk ki. Nettó 68 millió az a határ, mely felett nem lehet egyszerű eljárást lefolytatni. A közbeszerző az indikatív ajánlatok alapján előkészítette az iratokat, mely alapján véleménye szerint az új közbeszerzést el kellene indítani, bár ebben a bizonytalan helyzetben nem tudható, hogy mi lesz ezekkel a programokkal. Takács Lajos képviselő emailben felvetette, hogy a pályázatokat át kell tekinteni. Ahol már folyamatban van, ott erre nincs lehetőség. Ilyenek a GINOP Kisfalud házhoz vezető út projekt, ahol az építési rész megtörtént, a dizájn dolgok vannak folyamatban. A TOP Zöld város II. program is folyamatban van. A játszótéren a gumitégla elhelyezése folyik, a módosított szerződést aláírta a kivitelezővel. A Halászkert parkoló építése is folyamatban van, a szolgalmi jog jogosultjával egyeztetett. A felső bazársornál is halad a munka. Határidőre végezni fognak. Korábban is felvetődött, hogy a felső bazársoron lévő volt Inter-tourist üzletet célszerű lenne felújítani, ennek érdekében felkereste a tulajdonost, aki fél éve úgy nyilatkozott, hogy nem akar Badacsonyban fejleszteni. Másik lehetőség lenne, hogy megveszi az önkormányzat az üzletet, de ez most nem aktuális.

 

Török Zoltán képviselő szerint meg kell várni, hogy a járvány hogyan alakul, melyen helyzetet teremt. Nem lenne baj, ha az üzlet az önkormányzat lenne, de 5 milliónál nem javasol többet adni érte.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy legutóbb 14 milliós árat jelölt meg a tulajdonos. Megjegyzi, hogy a turizmus életben tartásához az MTÜ-nek forrásokat kell majd biztosítani, most nem tudható, hogy mi lesz. A bölcsőde program elvileg visszamondható, bár a támogatói okirat aláírásra került. Tartalmazza, hogy ha valaki visszamondja, akkor az ilyen jellegű pályázatokból a jövően kizárja magát.  A kiviteli tervek készen vannak, ezt követően indikatív ajánlatot fogunk érni. Ha nem haladja meg az 50 millió forintot, akkor a beruházás egyszerű eljárásban megoldható, ősszel meg tudna nyitni a bölcsőde. Az utak felújítására vonatkozó kormányzati segítség vonatkozásában a tervek készülnek, március vége a határidő. Nem valósítható meg minden egy ütemben, de a mentorunk szerint jövőre is lesz rá lehetőség.  Egyetért azzal, hogy nagy volumenű új pályázatot ne adjunk be. Jelen helyzetben a polgármesternek vannak hatáskörei, de ilyen típusú kötelezettségvállalás nincs benne. A Magyar Falvak keretében az önkormányzat a művelődési házra 30 millió forintra, az Evangélikus Egyház a protestáns imaház felújítására 10 millió forintra próbál pályázni, melyek indításához testületi döntés szükséges.

Kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki az elhangzottakkal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

128/2020.(III.18.) képviselő-testületi határozat

GINOP-7.1.9-17-2018-00018 projekt – közbeszerzés indításáról

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a GINOP-7.1.9-17-2018-00018 kódszámú „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című projekt keretében tervezési szolgáltatás megrendelése tárgyú, Kbt. 112. § (1)

bekezdés b) pont szerintihirdetménnyel induló nyílt közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódóan

  1. az eljárás műszaki tartalmát

1.  részajánlat: A „Tátika” műemléki épület felújításának és funkcióváltásának tervezése

2.  részajánlat: Az „alsó bazársor” és környező területek megújításának tervezése

  1. A szolgáltatás becsült értéke összesen: nettó 52.750.000,- Ft, amelyből

I. részfeladat becsült értéke nettó 28.750.000,- Ft,

II. részfeladat becsült értéke nettó 24.000.000,- Ft.

  1. az ajánlati felhívás és közbeszerzési dokumentációt elfogadja, az eljárás megindítását és lefolytatását elrendeli.
  2. a Bíráló Bizottság tagjai közé javasolja:

a)    közbeszerzési szakértelmet és jogi szakértelmet biztosító személy: dr. Hargittay Szabolcs BB elnök

b)   pénzügyi szakértelmet biztosító személy: Tamás Lászlóné költségvetési- és adóosztályvezető

c)    a közbeszerzés tárgya szerinti szakmai szakértelmet biztosító személy: Gaál Arnold műszaki közreműködő

  1. felhatalmazza Krisztin N. László polgármestert a szükséges intézkedések megtételére,
  2. felhatalmazza Krisztin N. László polgármestert az eljárás megindításához és lefolytatásához szükséges nyilatkozatok és dokumentációk aláírására.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

 

 

 

  1. Napirendi pont

A Tapolca Környéki Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa fenntartásában működő Balaton-felvidéki Szociális, Gyermekjóléti és Háziorvosi Ügyeleti Szolgálat által biztosított szociális és gyermekjóléti alapellátások intézményi térítési díjainak meghatározásáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy ez a Társulás lát el olyan önkormányzati feladatokat, melyeket hatékonyabban lehet társulásban végrehajtani, mint egyénileg. Ide tartozik a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a támogatói szolgálat, a gyermekvédelem és az orvosi ügyelet. Elmondja, hogy egy gyenesdiási csapat fogorvosi és orvosi hétvégi és 4 óra utáni ügyeletet ajánlott fel, erről tárgyalni kell.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy minden évben történnek áremelkedések, a házi segítségnyújtásban 5-8 %-os drágulás várható, melyet részleteiben is ismertet.  Badacsonytomajon az étkeztetést a Menü Kft. végzi, a Közös Hivatal területén 6 szociális étkeztetést végző résztvevő van, a térítési díjakhoz kapcsolódóan a normaköltségek jelentősen nőttek. A vonatkozó rendeletet Ábrahámhegy Község Önkormányzata alkotja meg.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a tomaji nyugdíjasok részére a szociális étkezés költségének a felét a Kiss József Alapítvány állja, így az igénybe vevők köre megduplázódott. Kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a bizottság javaslatával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

129/2020.(III.18.) képviselő-testületi határozat

A Tapolca Környéki Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa fenntartásában működő Balaton-felvidéki Szociális, Gyermekjóléti és Háziorvosi Ügyeleti Szolgálat által biztosított szociális és gyermekjóléti alapellátások intézményi térítési díjainak meghatározásáról

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. a Tapolca Környéki Önkormányzati Társulás tagja a jelen határozatban foglaltak szerint nyilatkozik arra, hogy a Társulás által fenntartott Balaton-felvidéki Szociális, Gyermekjóléti és Háziorvosi Ügyeleti Szolgáltat által biztosított szociális és gyermekjóléti alapellátások előterjesztésben javasolt térítési díjakat elfogadja.
  2. Ábrahámhegy Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Balaton-felvidéki Szociális, Gyermekjóléti és Háziorvosi Ügyeleti Szolgálat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló rendelet-tervezetét jóváhagyja.
  3. felkéri a polgármestert, hogy a döntésről a Társulás elnökét tájékoztassa és a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője részére (jegyző@badacsonytomaj.hu) határozatot küldje meg.

Határidő: elfogadásra azonnal

értesítésre 2020. március 30.

Felelős: Krisztin N László polgármester

Wolf Viktória jegyző

  1. Napirendi pont

Koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az ülést megelőzően ebben a témában már egyeztettek. Összefoglalja, hogy a kormányzatnak, az Operatív Törzsnek és minden olyan szervezetnek, akiknek az ügyben intézkedési lehetősége van, az utasításait végrehajtjuk és azon dolgozunk, hogy a településen élők a legkevesebbet érezzék meg a jelen helyzetből. Meglátása szerint az egész járványnak még az elején vagyunk, sok mindenre fel kell készülni, ezekről tájékoztatást adott. Kéri a testület támogatását az ivóvíz vásárlás, betárolás kérdésében. Egy kamionnyi vízről kellene dönteni.

 

Hartai Béla alpolgármester elmondja, hogy a ballonos víznek 6 hónap a szavatossági ideje, ha nem lesz rá szükség, akkor a nyári melegben is felhasználható.  Ha nem lesz vízkorlátozás, akkor sem lesz felesleges kiadás, védőitalnak kiosztható. Kéri, hogy mindenki vegye komolyan jelen helyzetet, ha lesz rá lehetőség, a tapasztalatokat át kell beszélni a jövőre nézve.

 

Takács Lajos képviselő mindenképpen javasolja.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az artézi kutakat nyilvántartjuk, javasolja egy víztisztító berendezés vásárlásáról is elgondolkodni.  Nem akarunk pánikot kelteni, de az emberek még nem veszik komolyan a veszélyt. Fontosabb dolgokat betárolunk, a sofőrök – ha szükséges lesz – gondoskodnak a lakossághoz való eljuttatásukról. Szóba kerülhet az önkéntesek munkája is. Minden háztartásba kiküldünk egy-egy tájékoztató újságot.

 

Hartai Béla alpolgármester elmondja, hogy a Menü Kft, mint konyha felkészült, de a szükséges pénzállománnyal nem rendelkezik.

 

Wolf Viktória jegyző elmondja, hogy amíg a Kormányzat nem hozza meg a költségvetést érintő döntéseit, addig nem javasolja ilyen döntések meghozatalát. Az önkormányzat gazdasági társasága, ha szükséges, az önkormányzat megoldja a beszerzéseket.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az intézményeknél és gazdasági társaságoknál csak az alpolgármester vagy polgármester engedélyével történhet kifizetés. A költségvetésben meghatározott fejlesztéseket kérjük szeptemberre halasztani, minden program le van állítva. Kérdés, hogy a Borhét és a Badacsonyi Szüret előkészítésével mi legyen, meddig tart a járvány. Ugyanakkor a fellépőkkel a szerződéseket meg kellene kötni. Ide tartozik a Kultkikötő megkeresése is, melyről kikérte a képviselők véleményét. Javasolja a helyzetre tekintettel visszautasítani az ajánlatot azzal, hogy a jövőbeni együttműködést ne zárjuk ki. Az ide tervezett összegből vegyük meg a vizet.

 

Török Zoltán képviselő elmondja, hogy ezzel a képviselők egyetértenek.

 

Hartai Béla alpolgármester a mai naptól kezdődően javasolja a strandok bezárását.

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

 

130/2020.(III.18.) Képviselő-testületi határozat

Koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről – strandok lezárása

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt arról, hogy a közigazgatási területén lévő strandokat 2020. március 18. napjától határozatlan időre bezárja.

 

Határidő:       elfogadásra azonnal

Felelős:           Krisztin N. László polgármester

Wolf Viktória jegyző

 

Krisztin N. László polgármester megköszöni a jegyző asszony, az intézményvezetők és gazdasági társaságok vezetőinek, a közvetlen kollégáknak a pozitív hozzáállását. Kéri, hogy aki a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatást és a napirend kapcsán hozott részintézkedéseket elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

130/2020.(III.18.) Képviselő-testületi határozat

Koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatót a napirend kapcsán elhangzott részintézkedésekkel az alábbiak szerint elfogadja:

-          ivóvíz és fontosabb dolgok betárolása

-          víztisztító berendezés

-          tájékoztató újság eljuttatása a háztartásokba

-          intézményeknél és gazdasági társaságoknál a kifizetés csak engedéllyel történhet

-          Kultkikötő ajánlatának elutasítása

Határidő:             elfogadásra azonnal

Felelős:               Krisztin N. László polgármester

Wolf Viktória jegyző

 

Krisztin N. László polgármester több napirendi pont, illetve hozzászólás nem lévén megköszöni a Képviselő-testület tagjainak és a meghívottaknak a munkáját, majd a nyilvános ülést 10.25 órakor bezárja.

 

K.m.f.

 

Krisztin N. László                                                                                    Wolf Viktória

polgármester                                                                                                jegyző

Mékli Bernadett

képviselő

jegyzőkönyv hitelesítő

 

 

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése


Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Borbarangolás és Régiós Buszjárat

Önkorm. szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!