Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése

Projektazonosító: GINOP-7.1.6-16-2017-00004

 

Kedvezményezett neve: Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

 

Projekt címe: Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése

 

Konzorciumi tagok: Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. (konzorciumvezető), Badacsonytomaj Város Önkormányzata, Balatonfüred Város Önkormányzata, Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft., Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft., Hévíz Város Önkormányzata, Magyar Turisztikai Ügynökség, Szigliget Község Önkormányzata, Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., Tihanyi Bencés Apátság/Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelség, Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt.

 

Támogatás összege: 3.450.233.428 Ft

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzat támogatási összege: 319.084.840 Ft

 

Támogatás mértéke: 100%

 

Projekt összköltsége: 3.649.050.067,-Ft
Projekt időszak: 2018.02.01 – 2023.12.31.

 

A projekt tartalma: A Balaton-felvidék emblematikus helyszíneinek fejlesztésével új attrakciók jönnek létre (Esterházy nyaraló, Balatonfüred), országosan ismert helyszínek újulnak meg, színesedik a kínálat, nő a szolgáltatási szint és ezzel párhuzamosan az itt eltöltött idő. A projekt keretében a balatonfüredi Esterházy-kastély látogatóközponttá, a badacsonytomaji Kisfaludy út „élménysétánnyá” alakul, borászati kiállítással bővül a Folly Arborétum, valamint megújul a Szigligeti vár. Megvalósul a hévízi Festetics sétány egyedi térrendezése, a keszthelyi Festetics-kastély kapujának felújítása. Tihany belterületén az Echo dombon zöldövezeti negyed jön létre kulturális rendezvényhelyszínként. A Tihanyi Bencés Apátság mellett a „napváró terasz” megnyitására, a pincéjében az interaktív kiállítás megújítására kerül sor. A tihanyi Uradalmi Magtár az interaktív kiállítás mellett a jövőben információs pontként szolgál. A projekt része egy a térség teljes turisztikai kínálatát feldolgozó mobilalkalmazás fejlesztése is.

 

A projekt badacsonytomaji fejlesztése: A projekt keretében a Badacsony hegyre vezető Kisfaludy út került átalakításra egy vonzó, szabadtéri attrakciós elemekkel kialakított sétánnyá, valamint a meglévő értékekre alapozottan (badacsonyi tájkép, helyi kötődésű történelmi személyek, kulturális értékeke, borkultúra, stb) modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, szabadtéri interaktív kiállítás került kialakításra. A létrehozott pihenőpontok, kilátó pontok az élmény teljességét növelik. A megvalósítás tereként szolgáló útvonal a Kisfaludy Sándor és a Római út találkozásától egészen a Kisfaludy étterem felett elhelyezkedő parkolóig tart.