Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címlap Közérdekű Hirdetmények Tájékoztató szabadtéri tüzek megelőzéséről
Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)

Friss hírek

Tájékoztató szabadtéri tüzek megelőzéséről

 

 

Veszprém Megyei

Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ajkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség

 

 


H-8400 Ajka, Liliom u. 10/B. *: 8401 Ajka, Pf.: 9.

Tel: (06-88) 590-626   Fax: (06-88) 510-816 e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 

Szám:  19.2/243-4/2014 /AJKA HAT

 

Tárgy:          Szabadtéri káros tűzesetek megelő-

zésének ügye.

Ügyintéző:   Molnár Ferenc tű. szds.

Telefonszám:+36-88/590-626

E-mail cím:   ajka.hatosag@katved. gov. hu

 

 

TISZTELT POLGÁRMESTER ÚR / ASSZONY!

S z é k h e l y é n.

 

Kérem, hogy a településen a helyi információs lehetőségek felhasználásával szíveskedjen elősegíteni, hogy a lakosság az alábbi tájékoztatót megismerhesse.

 

 

A tavasz az erdőtüzek szempontjából a legveszélyeztetettebb évszakunk. Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik erdő-és vegetációtűz. 2013-ban a lángok több ezer esetben csaptak fel, ebből közel 7000 hektáron 3565 esetben erdőt és fásítást érte kár. A tüzek keletkezése több tényezőtől függ, azonban azok 99 százaléka emberi figyelmetlenség, gondatlanság, sajnos szándékosság miatt történik meg. A mezőgazdálkodásnak még több helyütt része a kora tavaszi rétégetés, amikor a gondatlanul meggyújtott és nem kellően felügyelt tűz olyan területekre is átterjedhet ami igen komoly anyagi kárt okozhat.

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól. Erdőtűzveszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter, vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is – valamint az erdőterületek határától számított 200 méteren belül sem szabad tüzet gyújtani.

Többek között a tűzesetek megelőzése érdekében a 2007. évi CXXIX. törvény a termőföld védelméről, kiemeli az 5. § - ában, hogy a „ földhasználó köteles a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani, vagy a termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedést és terjedését megakadályozni ( hasznosítási kötelezettség),” tehát nem megengedhető az, hogy például a parlagfű, egyéb száraz gyomnövényzet elterjedjen, esetleges tűz esetén a lángok terjedését elősegítse.

Abban az esetben ha a termőföldet nem megfelelően kezelik az ingatlanügyi hatóság földvédelmi bírsággal sújtja a földhasználót, illetve a tulajdonost.

-          2   -

A 259/2011. (XII.7.) Korm. rendelet 1. melléklete 42. pontja az alábbiak szerint rendelkezik:

Aki „ A termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, vagy mellékhasznosítási kötelezettség elmulasztásával a tűzesetek megelőzéséről nem gondoskodik „ 60.000- 200.000,- Ft. közötti értékben tűzvédelmi bírsággal sújtható.

Az erdő- és vegetációtűz ellen a legjobb védekezés, az odafigyelés, hiszen amíg egy cigarettacsikk eldobása kevesebb, mint egy másodpercet, a gondatlanul megkezdett kerti növényi hulladék meggyújtása néhány percet, addig a nem kívánt káros tűz eloltása akár több napot, egy idős erdő helyreállítása akár évtizedeket is igénybe vehet.

Erdeink és természeti értékeink védelme mindannyiunk kötelessége !

Tisztelt Polgármester Úr / Asszony !

 

Kérem továbbá, hogy a közmunkások, polgárőrség bevonásával fokozottan figyeltesse azokat a területeket, amelyeken a korábbi években tűz keletkezett, illetve azokat, amelyek elhanyagoltak, a tulajdonosok, földhasználók nem tesznek eleget a hasznosítási kötelezettségnek.

Nagyon fontos a helyi kezelésű utak környezetének tisztántartása, a területek éghető anyagtól, száraz fűtől mentesen tartása.

 

 

Együttműködő segítségét köszönöm !

 

Ajka, 2014. március 17.

Tisztelettel:

 

 

Katona Zoltán tű. alezredes

hatósági osztályvezető

 

Az eredeti kiadmányozott példány a 19.2/243-4/2014/AJKA HAT számú ügyiratban található.

Készült:          94 példányban

Egy példány:  1 lap/ 2 oldal

Kapja:             1. Irattár

2. Elektronikus úton :     Polgármesteri Hivatalok elosztó szerint.

Készítette:          Molnár Ferenc tű. szds.

Itsz:                   01-01-033/2014(-/-3)

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése

Önkormányzatunk pályázatai

Badacsonyi programok

Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

BaBi Badacsony
Ma 2021. április 23., péntek, Béla napja van. Holnap György napja lesz.
Sablonválasztó
badacsonytomaj3
Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Badacsonyi Régiós Kártya

Borbarangolás
és Régiós Buszjárat

Napló


Önkorm. szolgálat

Önkormányzati szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!