Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címlap Vendégkönyv
Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)

Friss hírek

Vendégkönyv

Üdvözöljük honlapunk vendégkönyvénél, amennyiben hozzászólása van kérjük ossza meg velünk. Köszönjük!

Only registered users may add new messages, Please login now.

Beatrix ( Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann. ): Sopron

Kedves Badacsonytomajiak!

Szeptember 26-án szerdán találtunk egy középkorú, zsemleszínü, labrador (vagy ahhoz hasonló) kan kóborkutyát Badacsonytomajban. Mivel még vasárnap este is az utcákat rótta, ezért ideiglenesen befogadtuk és hazahoztuk magunkkal Sopronba. Sajnos se nyakörve nem volt és chip sincs benne. A kutyus nagyon szelíd és nyugodt, szokásaiból ítélve emberek közelségéhez van szokva, a házba is szívesen bejön. Folyamatosan egy környéken kóborolt, vagy ezen a helyen vesztették el, esetleg direkt kirakták. Nagyon szeretne hazamenni, ezért várjuk régi (vagy új) gazdája mielöbbi jelentkezését.

A következö E-Mail címeken és telefonszámokon lehet érdeklödni:

beatrix_horvath@hotmail.com      0036 70 548 14 28

szalayda@gmail.com                  0036 20 228 13 65

 

Dienstag, 02. Oktober 2012

tom ( Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann. ): Mobilnet

Kedves Szalkai Ili!

 

Ezúton ajánlanám neked a Badacsonytomaj és környékén tökéletesen működő,gyors és Korlátlan internet hozzáférést,melyet az Easy-Net Kft üzemeltet. www.easy-net.hu

Freitag, 24. Februar 2012

szalkai ili ( Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann. ): kérés

Segítséget szeretnék ismét kérni!

Hol tudom letölteni a telekadóra vonatkozó nyomtatványt?

mobil nettem van és itt a hegy miatt alig működik. Sokat keresni nem tudok. Köszönettel Szalkai Ilona

Montag, 31. Oktober 2011

dr.Péthőné ( Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann. ): szőllőhegyi u 10-12

Nem kapon a helyi újságot, már kértem egy ideg kaptam is, de ismét nem!

Szeretném kapni Kérem.... Köszönöm

Montag, 15. August 2011

Tóth Elza ( Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann. ): Miskolc

Mikor bontják le az Egry József Művelődési ház borzslmas szoc-reál épületét? Az is meggondolandó, hogy egyáltalán építsenek-e a helyére valamit, mert a hegy gyönyörű látványától foszaná meg az erre járót.

Sonntag, 24. Juli 2011

Takó Balázs ( Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann. ): Szombathely

Tisztelt Város!

Hosszas keresgélés után sem találtuk meg a pénzkiadó autómatájukat,melyet több a városban kihelyezett tábla hirdet.

Ha nincs ilyen, vegyék le a táblát,megkímélve a hozzánk hasonló jóhiszemű táblakövetőket, ha pedig van kérem email címemre írják meg, hogy merre!

Köszönettel:

Takó Balázs

 

Donnerstag, 21. Juli 2011

Molnár Péter ( Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann. ): Budapest

Tisztelt Önkormányzat!

Itt nyaralóként nagyon hiányolom, hogy a tomaji strand előtt nincs felfestve zebra!!! Ez azért is nagy hiányosság, mivel a vasúti síneken átkelő van , így tuti biztos, hogy átkelő is lesz, aki nem máshova, mint a strandra fog igyekezni.

Egy zebra és kettő gyalog átkelő helyet jelző tábla nagy mértékben biztonságossá teheti a helyzetet.

Még nem késő akár most is intézkedni, hiszen a szezon vége még odébb van, üdvözlettel : Molnár Péter

 

Dienstag, 12. Juli 2011

Simonné Visi Erzsébet ( Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann. ): Tárgy: Badacsonytomaji Tájház állapot vizsgálata

SZAKVÉLEMÉNY

Tárgy: Badacsonytomaji Tájház állapot vizsgálata

Előzmények:
2011 február 15-én Dr. Magó Ágnes képviselő asszony kérésére helyszíni szemlét tartottam a tárgyi épületnél. Az épület  fizikai állapotát, valamint műemléki és muzeológiai értékeit vizsgáltam.

Megállapítások:
A helyszínen fellelhető dokumentumok alapján az épületet 1898-ban id. Csala Ferenc és neje Hámos Erzsébet építette. Nagy Miklós tanár (1908-1988) kezdeményezésére az épületben helytörténeti múzeumot alakítottak ki, melyet 1983-ban avattak fel. A múzeum – tájház azóta folyamatosan működik, az idegenforgalmi szezonban nagy a látogatottsága.
Az épület Badacsonytomaj központjában található, utcavonalra merőleges beépítésű, az eredeti telekszerkezet a későbbi községrendezések miatt már nem érzékelhető. Közvetlen közelében megépült a város közösségi háza, mely nem vette figyelembe sem a tájházat, sem pedig Badacsonytomaj hagyományos építészeti elemeit, annak ellenére, hogy épületünk a HÉSZ-ben helyi védett épületként szerepel.

Az épület soros alaprajzi elrendezésű. A főbejáraton keresztül egy előtérbe jutunk, ahonnan az utca felé eső első szoba, a konyha és egy hátsó szoba nyílik. A konyhából egy kis helyiségen keresztül lehet feljutni a padlástérbe. Ez a helyiség egyben a kamra is lehetett. A konyhában egy ún. mászó-kémény található, a ház építésekor már nem épültek szabadkémények. Az eredeti tüzelőberendezés már nem érzékelhető.  A helyiségek nagy légterűek, a födém fölülborított fagerendás, a járófelületek hajópadlóval burkoltak. A falazat sárba rakott kő, kívül-belül vakolva, meszelve. Szerkezetük stabil. A tetőszerkezet nyeregtető, náddal fedve. Az 1983-as megnyitás előtt az épületet felújították, ekkor az eredeti fafödémet és a tetőszerkezetet a régi mintájára kicserélték, így állapotuk hibátlannak mondható. A nádazás felújításra szorul, a fedés felső rétege megcsúszott, a szegés hiányos és néhány helyen beázhat az épület.
Bár az épület nem túl „régi”örökségvédelmi szempontból értékes, hiszen a Balaton-felvidéki népi – mezővárosi építészet egy olyan korszakát mutatja, amelyik még a tradicionális építési technikát, alaprajzi elrendezést tartalmazza és az ilyen típusú épületből a településen már alig-alig van. Nem véletlenül került be a helyi védett épületek és értékek közé.
Az épület berendezése rendkívül vegyes, ugyanakkor nagyon-nagyon értékes, hiszen Badacsonytomaj múltjának szinte minden szegletét felöleli. A helyi lakáskultúra, a gazdálkodás, a helyi ipar, a családtörténetek, a közösségi események, a helyi oktatás múltjának gazdag tárháza, amelyet a helyi emberek saját értékeikből adtak össze a helyi közösség és a látogatók számára.
A fent leírtak alapján tehát az épületnek jelentős építési, helytörténeti értékei vannak, így az a benne lévő gyűjtemény okán is több mint egy átlagos helyi védett épület, így KIEMELT ÖRÖKSÉGVÉDELMI ÉRTÉK.

Javaslatok:

Véleményem szerint az épületet megszüntetni, lebontani és áthelyezni nem szabad. Badacsonytomaj múltjának, a helyi emberek hagyomány szeretetének egy olyan eleme, amelynek megszüntetésével a település egyik olyan gyökerét tépnék ki, amelyiket többé pótolni nem lehet.
Az új közösségi ház is több ettől az épülettől, hiszen pont a kontraszt teszi érdekessé az utcaképet és a tájház biztosítja az egyensúlyt, az átmenetet a múlt és jelen között.
A megszüntetési elképzelésekkel szemben a véleményem az, hogy az épületet helyre kellene állítani, a gyűjteményt muzeológiai szempontok alapján rendezni, leltározni és országos jelentőségű közgyűjteménnyé kellene emelni. Megvizsgálnám annak lehetőségét is, hogy bővíthető e az épület a hátsó frontja felé, mely esetben a település gazdálkodásával kapcsolatos gyűjteményi rész és méltóbb helyet kaphatna és értelmezhetőbbé válna.
A gyűjteményt beépíteném továbbá a helyi oktatás keretei közé.

Végső konklúzióként megjegyezném, ha egy település kitépi a saját múltját, azzal gyökértelenné válik, az értékeket soha nem tudja pótolni, azokat az embereket csapja arcul, akik Badacsonytomaj Helytörténeti Gyűjteményét saját vagyonukból a település hasznára adták össze.

Kővágóörs 2011-02-16

Kerner Gábor
építész-néprajzkutató-műemlékvédelmi szakmérnök
a Város és Faluvédő Szövetség (Hungaria Nostra) választmányi tagja

Montag, 28. März 2011

Sall Csaba ( Diese E-Mail-Adresse ist gegen Spambots geschützt! JavaScript muss aktiviert werden, damit sie angezeigt werden kann. ): Badacsony, Park utca 53.

Tisztelt Önkormányzat!

Javaslom a város központjában lévő "tájház" lebontását és a városunkhoz máltó helyen történő újra építését.

A jelenlegi helyen a földbe sűllyesztett szigetelés nélküli vizes, omladozó épület, amihez nincs megfelelő tér nem alkalmas a nagymennyiségű gyüjtemény bemutatására.

Javaslom a "büdöstó" fölötti területen megépíteni az új épülete, ahol a jelenlegi HÉSZ szerint is korlátozott az építési lehetőség. Ott kültéri kiállító rész is kialakítható.

Tisztelettel

Sall Csaba

 

Montag, 07. März 2011

 

Anzeige # 
Powered by Phoca Guestbook

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése

Önkormányzatunk pályázatai

Badacsonyi programok

Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

BaBi Badacsony
Ma 2022. Januar 23., Sonntag, Zelma és Rajmund napja van. Holnap Timót napja lesz.
Sablonválasztó
badacsonytomaj3
Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Badacsonyi Régiós Kártya

Borbarangolás
és Régiós Buszjárat

Napló


Önkorm. szolgálat

Önkormányzati szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!